Aktualności
Sukces ZS CKR w Kowalu w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym
Dnia 10 października 2019 r. odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla szkół resortowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt.: Gołębie na talerzu, zorganizowany przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie. ZS CKR w Kowalu reprezentowali: Weronika Mularska i Maciej Czarniak, przygotowani przez nauczyciela żywienia Alicję Gołembiewską-Lewandowską.

http://Dnia 10 października 2019 r. odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla szkół resortowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt.: Gołębie na talerzu, zorganizowany przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie. ZS CKR w Kowalu reprezentowali: Weronika Mularska i Maciej Czarniak, przygotowani przez nauczyciela żywienia Alicję Gołembiewską-Lewandowską. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego tak, aby rolę główną pełniło mięso z gołębia. Potrawy były przygotowywane na miejscu przez zespoły dwuosobowe na wcześniej przygotowanych przez organizatora stanowiskach. Uczniowie z Kowala przygotowali „Pierś gołębia podana na musie selerowo-jabłkowym w towarzystwie krokieta z ziemniaka truflowego z pistacjami i sosem musztardowo-miodowym”. Komisja Konkursowa przyznała punkty biorąc pod uwagę: organizację stanowiska pracy i bhp, czystość pracy, technikę wykonania, dobór składników, oryginalność, pomysłowość, smak i estetykę podania. Podczas ogłoszenia wyników okazało się, że uczniowie ZS CKR w Kowalu zajęli II miejsce!!! Każdy z finalistów otrzymał nagrodę rzeczową oraz okolicznościowy dyplom.