Aktualności
SUKCES UCZENNIC ZSCKR W NOWOSIELCACH W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE KULINARNYM SMAKI WSI
W dniu 24 maja 2019 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie koło Kętrzyna odbyła się ósma edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Smaki Wsi. Do walki o statuetkę Złotej Patelni przystąpiło 18 szkolnych drużyn z całej Polski. Tematem zmagań tegorocznej edycji konkursu były Podroby na polskim stole.

W dniu 24 maja 2019 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie koło Kętrzyna odbyła się ósma edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Smaki Wsi. Do walki o statuetkę Złotej Patelni przystąpiło 18 szkolnych drużyn z całej Polski. Tematem zmagań tegorocznej edycji konkursu były Podroby na polskim stole. Każdy z zespołów miał 60 minut na przygotowanie finałowego dania. Jury zwracało uwagę nie tylko na walory smakowe, ale także na estetykę i formę podania potrawy. Oceniana była również zgodność potrawy z tematem konkursu oraz sposób jej prezentacji przed komisją konkursową. Drużynę ZSCKR Nowosielce stworzyły uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych: Justyna Baran oraz Sabina Jaworska.

Nasze reprezentantki przygotowały potrawę pod nazwą „Bieszczadzki placek ziemniaczany”. Justyna i Sabina wykazały się profesjonalnym podejściem do zadania, co przyniosło sukces w postaci  II miejsca.  Statuetka Srebrnej Patelni, szereg nagród rzeczowych, dyplomy imienne dla uczniów i opiekuna, a przede wszystkim mnóstwo doświadczeń zawodowych to efekt udziału w zawodach. Do konkursu uczniów przygotowała mgr Małgorzata Bienia.

Małgorzata Bienia