Solana Polska Sp. z o.o. należy do ścisłej czołówki krajowych firm z zakresu nasiennictwa oraz produkcji i dystrybucji ziemniaków sadzeniaków.
Już od kilkunastu lat dostarczamy producentom sadzeniaki odmian spełniające ich wysokie wymagania. Wiele z nich zostało uznanych za wiodące w produkcji ziemniaków jadalnych i do przetwórstwa.
Wychodząc naprzeciw potrzebom rynku każdego roku poszerzamy naszą ofertę o kolejne doskonałe odmiany, charakteryzujące się między innymi: bardzo wysokim plonowaniem, niepowtarzalnymi walorami smakowymi czy też wysoką zawartością skrobi, przydatnością do przetwórstwa i przechowywania. Jesteśmy przekonani, że nasze odmiany spełnią Państwa oczekiwania, gwarantując wysoką dochodowość produkcji.
Prezentowane podczas spotkania odmiany wzbudziły duże zainteresowanie wśród uczestników, którzy bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyli w wydarzeniu, zadając liczne pytania podczas omawiania w/w zagadnień.
PRADA - odmiana bardzo wczesna, charakteryzuje się dużymi, owalnymi bulwami o bardzo gładkiej, jasnożółtej skórce, jasnożółtym miąższu i bardzo płytkich oczkach. Typ kulinarny AB. Charakteryzuje się wysoką odpornością na wirusa Y, dobrą na parcha zwykłego i zarazę bulw oraz średnim zapotrzebowaniem na azot. Posiada dość dobrą odporność na suszę.
LILLY - odmiana wczesna, bulwy okrągło-owalne o płytkich oczkach, niezwykle gładkiej żółtej skórce i intensywnie żółtym miąższu. Odmianę charakteryzuje bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie ogólnym. Lilly wyróżnia się wspaniałym smakiem, typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana wysoko odporna na parcha, zarazę ziemniaka, alternariozę, a także na wady miąższu takie jak pustowatość i rdzawą plamistość. Niskie wymagania glebowe.
QUEEN ANNE - odmiana wczesna, bulwy owalne o bardzo gładkiej, jasnożółtej skórce, płytkich oczkach i żółtym miąższu. Queen Anne wyróżnia bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie brutto. Odmiana świetnie się przechowuje zachowując jednocześnie wybitne walory smakowe. Odznacza się wysoką odpornością na parcha, a także na infekcje wirusowe, rizoktoniozę, plamistość miąższu i choroby grzybowe. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich.
RED LADY - odmiana średnio wczesna, bulwy podłużne, duże, skórka czerwona, miąższ żółty, oczka płytkie. Odmiana wyjątkowo odporna na choroby grzybowe i czarną nóżkę, plonuje bardzo wysoko nawet w niesprzyjających warunkach. Doskonale się przechowuje do późnej wiosny nie tracąc przy tym swych niepowtarzalnych walorów smakowych. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe bardzo niskie.
NOYA - odmiana średnio wczesna, Zachowuje dobrą jakość podczas długiego okresu przechowywania. Tworzy duże bulwy o regularnym okrągło-owalnym kształcie, o bardzo gładkiej jasnożółtej skórce, białym miąższu i płytkich oczkach. Typ kulinarny AB. Noya wyróżnia się także doskonałym smakiem. Odznacza się dobrą odpornością na wirusy, rizoktoniozę i parcha srebrzystego oraz umiarkowaną na parcha zwykłego, a także niskim zapotrzebowaniem na azot. Posiada wysoką tolerancję na okresowe niedobory wody.
Mateusz Jakubiuk, Solana Polska Sp. z o.o.
Foto: A. Chrzczonowska
P.S.
Dyrekcja szkoły bardzo dziękuje Panu Mateuszowi za dotychczasową współpracę i liczy na jej kontynuowanie:).