Aktualności
Spotkanie z przedstawicielem firmy Solana Polska Sp. z o.o.
13.10.2022 r. przedstawiciel firmy Solana Polska Sp. z o.o. uczestniczył w spotkaniu z uczniami oraz gronem pedagogicznym Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie. Celem wizyty była prezentacja wykopanych odmian ziemniaków jadalnych: Lilly, Noya, Queen Anne, Prada a także Red Lady. Ponadto szczegółowo omówione zostały zagadnienia dotyczące uprawy, ochrony plantacji z zastosowaniem środków ochrony roślin oraz przechowalnictwa.

Solana Polska Sp. z o.o. należy do ścisłej czołówki krajowych firm z zakresu nasiennictwa oraz produkcji i dystrybucji ziemniaków sadzeniaków.

Już od kilkunastu lat dostarczamy producentom sadzeniaki odmian spełniające ich wysokie wymagania. Wiele z nich zostało uznanych za wiodące w produkcji ziemniaków jadalnych i do przetwórstwa.

Wychodząc naprzeciw potrzebom rynku każdego roku poszerzamy naszą ofertę o kolejne doskonałe odmiany, charakteryzujące się między innymi: bardzo wysokim plonowaniem, niepowtarzalnymi walorami smakowymi czy też wysoką zawartością skrobi, przydatnością do przetwórstwa i przechowywania. Jesteśmy przekonani, że nasze odmiany spełnią Państwa oczekiwania, gwarantując wysoką dochodowość produkcji.

 

Prezentowane podczas spotkania odmiany wzbudziły duże zainteresowanie wśród uczestników, którzy bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyli w wydarzeniu, zadając liczne pytania podczas omawiania w/w zagadnień.

PRADA - odmiana bardzo wczesna, charakteryzuje się dużymi, owalnymi bulwami o bardzo gładkiej, jasnożółtej skórce, jasnożółtym miąższu i bardzo płytkich oczkach. Typ kulinarny AB. Charakteryzuje się wysoką odpornością na wirusa Y, dobrą na parcha zwykłego i zarazę bulw oraz średnim zapotrzebowaniem na azot. Posiada dość dobrą odporność na suszę.

LILLY - odmiana wczesna, bulwy okrągło-owalne o płytkich oczkach, niezwykle gładkiej żółtej skórce i intensywnie żółtym miąższu. Odmianę charakteryzuje bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie ogólnym. Lilly wyróżnia się wspaniałym smakiem, typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana wysoko odporna na parcha, zarazę ziemniaka, alternariozę, a także na wady miąższu takie jak pustowatość i rdzawą plamistość. Niskie wymagania glebowe.

QUEEN ANNE - odmiana wczesna, bulwy owalne o bardzo gładkiej, jasnożółtej skórce, płytkich oczkach i żółtym miąższu. Queen Anne wyróżnia bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie brutto. Odmiana świetnie się przechowuje zachowując jednocześnie wybitne walory smakowe. Odznacza się wysoką odpornością na parcha, a także na infekcje wirusowe, rizoktoniozę, plamistość miąższu i choroby grzybowe. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich.

RED LADY - odmiana średnio wczesna, bulwy podłużne, duże, skórka czerwona, miąższ żółty, oczka płytkie. Odmiana wyjątkowo odporna na choroby grzybowe i czarną nóżkę, plonuje bardzo wysoko nawet w niesprzyjających warunkach. Doskonale się przechowuje do późnej wiosny nie tracąc przy tym swych niepowtarzalnych walorów smakowych. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe bardzo niskie.

NOYA - odmiana średnio wczesna, Zachowuje dobrą jakość podczas długiego okresu przechowywania. Tworzy duże bulwy o regularnym okrągło-owalnym kształcie, o bardzo gładkiej jasnożółtej skórce, białym miąższu i płytkich oczkach. Typ kulinarny AB. Noya wyróżnia się także doskonałym smakiem. Odznacza się dobrą odpornością na wirusy, rizoktoniozę i parcha srebrzystego oraz umiarkowaną na parcha zwykłego, a także niskim zapotrzebowaniem na azot. Posiada wysoką tolerancję na okresowe niedobory wody.

 

Mateusz Jakubiuk, Solana Polska Sp. z o.o.

Foto: A. Chrzczonowska

 

P.S.

Dyrekcja szkoły bardzo dziękuje Panu Mateuszowi za dotychczasową współpracę i liczy na jej kontynuowanie:).