Aktualności
Przygotowania wielkanocne w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie
Wielkanoc nadchodzi, a czasu by przygotować dekoracje wielkanocne i ozdoby jest coraz mniej. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę – w końcu to świetna okazja, by spędzić czas w radosnej atmosferze.

W naszej pracowni technologii gastronomicznej również panował wyjątkowy przedświąteczny nastrój. Uczniowie z dużym zaangażowaniem przygotowywali się do konkursów wielkanocnych ogłoszonych w naszej szkole. Sporządzali różne potrawy z zastosowaniem jajek i nakrywali świątecznie stoły…

Poznajcie kilka naszych pomysłów na świąteczne potrawy i kilka wskazówek jak przygotować wielkanocne aranżacje stołów, wykorzystując nietypowe dekoracje.

Modne w tym sezonie są kolorowe i wzorzyste komplety zastawy stołowej. Całość nie musi nawet być utrzymana w jednym odcieniu czy wzorze. Efekt na pewno będzie lepszy, jeśli przy aranżowaniu naszej dekoracji wielkanocnego stołu zadbamy o pewną spójność lub nawiązujące do siebie akcenty.

Przy dekorowaniu wielkanocnego stołu pamiętajmy przede wszystkim o wygodzie. Nie należy układać wszystkiego na raz w dużym ścisku – deser czy filiżanki do napoju gorącego możemy donieść później.

Mamy nadzieję, że nasze propozycje będą inspiracją dla innych, propozycją na twórcze, kreatywne i ciekawe spędzenie tego szczególnego czasu jakim są Święta Wielkanocne.

 

Tekst i foto: M. Dobies