Uczniowie kl. III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych nową wiedzę i doświadczenie zdobywali w kuchni hotelu OLIMPUSTHEA w małym miasteczku Platamonas nad Morzem Egejskim, gdzie zresztą była zakwaterowana cała brzostecka grupa.
Uczniowie klasy III Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki nowe umiejętności nabywali pod okiem greckich specjalistów w zakładzie naprawy maszyn rolniczych Leptokarii, a uczniowie kl. III Technikum Architektury Krajobrazu przygotowywali tereny zielone wokół jednego z hoteli ww. miasteczka przed otwarciem sezonu turystycznego.
Dodatkowo młodzież tych dwóch kierunków trzykrotnie zapraszana była do najstarszej w Grecji szkoły rolniczej Averof Farm School w Larisie powstałej w 1911 roku, gdzie mogła spotkać się i porozmawiać po angielsku z greckimi "studentami", zatańczyć z nimi Zorbę i Polkę oraz zobaczyć park maszyn rolniczych, min. kombajny do zbioru bawełny. W ramach praktyk wszyscy uczniowie mieli okazję zwiedzić także małą, rodzinną mleczarnię w okolicach Leptokarii, w której z koziego i owczego mleka wyrabiane są jogurty i sery feta oraz oliwiarnię, gdzie na zimno tłoczona jest oliwa z oliwek.
Po praktykach, w czasie wolnym, młodzież pod nadzorem opiekunów zażywała kąpieli w Morzu Egejskim lub przyhotelowym basenie, spacerowała po piaszczystych plażach i malowniczych uliczkach miasteczek Platamonas i Leptokarii. Najwspanialszymi atrakcjami, jakie przygotowali organizatorzy dla praktykantów w Grecji były: rejs statkiem z portu Amaliapolis na wyspę Skiathos oraz wycieczka do Meteorów – bez wątpienia najpiękniejszej formacji skalnej na świecie.
Z ojczyzny Sokratesa i Pitagorasa młodzież wróciła bogatsza o nową wiedzę, doświadczenia i przyjaźnie. Do Polski przywiozła nie tylko drobne pamiątki i masę zdjęć, ale przede wszystkim niezapomniane przeżycia i piękne wspomnienia.