Kursy i Szkolenia
Praktyka zawodowa we Włoszech uczniów ZSCKR w Brzostku
W ramach programu Erasmus 5 Plus uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w drugiej połowie października wzięli udział w praktykach zawodowych we Włoszech. 11 uczniów wraz z opiekunami spędziło prawie dwa tygodnie w Cattolice nad Adriatykiem.

Praktyki odbywały się w restauracjach hotelowych w Aragoście, K2 oraz O Capitano,  podczas których młodzież doskonaliła swoje umiejętności dotyczące: planowania i przygotowania potraw oraz  napojów lub półproduktów, technik i metod podawania dań a także napojów gościom restauracji, nakrywania stołów na przybycie gości, przygotowania zastawy itp. Dzięki tym praktykom uczniowie mieli możliwość zapoznać się nie tylko  z włoską kuchnią, ale także kulturą i historią. Oprócz praktyk zawodowych młodzież zwiedziła piękne miejsca kultury i architektury włoskiej: Wenecję, Gradarę, Rimini, Loreto, Bolonię a także małe państwo -San Marino. Pobyt we Włoszech stał się również okazją do zawarcia nowych znajomości oraz sprawdzenia swoich możliwości komunikacyjnych w języku angielskim, z którym jak się okazało uczniowie radzili sobie dość dobrze.