Uczniowie klas gastronomicznych powrócili ze stażu zagranicznego w DEULA Nienburg w ramach projektu "Rynek produktów ekologicznych podstawą zdrowego żywienia i szansą na znalezienie pracy dla absolwentów szkół rolniczych” o numerze 2018-1-PL01-KA102-048071, finansowanego z funduszy programu ERASMUS+, który zakłada zwiększenie mobilności uczniów ZSCKR w Nakle Śląskim oraz poszerzenie ich umiejętności z zakresu gastronomii, ze szczególnym uwzględnieniem produkcji, przechowywania i przetwórstwa żywności ekologicznej. W projekcie uczestniczyły dwie 18-osobowe grupy młodzieży, uczącej się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami.
Wdrożenie projektu pozwoliło wyposażyć uczniów w umiejętności praktyczne, które są aktualnie preferowane na rynku pracy, a tym samym wzmocni się pozycja szkoły, jako nowoczesnego ośrodka szkolącego specjalistów. W związku z szybko następującymi przemianami w sektorze gastronomicznym oraz rozwojem współpracy międzynarodowej, wzrasta zapotrzebowanie na pracowników nadążających za nowościami i trendami gastronomicznymi, znającymi języki obce oraz posiadającymi umiejętności nawiązywania kontaktów interpersonalnych i współpracy w grupie. Młodzież w ramach realizacji projektu uzyskała nowe doświadczenia zawodowe w zakresie: obsługi nowoczesnych sprzętów, używanych w gastronomii, umiejętności oceny jakości żywności ekologicznej, jej klasyfikacji oraz przechowywania. Stażyści nabyli umiejętności przestrzegania zasad racjonalnego wykorzystania surowców, a także umiejętność przestrzegania zasad gospodarki odpadami, uwzględniają na każdym z tych etapów zasady ochrony środowiska i BHP. Po ukończeniu stażu uczniowie otrzymali wystawione dokumenty Europass-Mobilty, certyfikat od organizacji przyjmującej i zaświadczenie ze szkoły o udziale w projekcie. Niemieckim Partnerem był ośrodek kształcenia zawodowego DEULA Nienburg, mający duże doświadczenie w kształceniu kadr dla różnych branż, związanych z gastronomią i rolnictwem.