Konkursy i Warsztaty
Ogólnopolski konkurs kulinarny Bitwa na drobiowe smaki 2
W dniach 8-9 listopada uczniowie ZS CKR w Starym Lubiejewie Wiktoria Jastrzębska i Krzysztof Kądziela brali udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym Bitwa na drobiowe smaki 2. Miejscem kucharskiej rywalizacji było Centrum Domowych Inspiracji firmy Bosch w Warszawie - świetnie wyposażone i komfortowe pod kątem pracy.

W konkursie brało udział 11 szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego. Pierwszy etap konkursowych zmagań polegał na przygotowaniu zupy i dania głównego z kurczaka (wg własnej receptury, którą nasi uczniowie z opiekunem sami stworzyli i mieli szansę te potrawę wcześniej sporządzać, w ramach przygotowań do konkursu).  Wiktoria i Krzysiek stworzyli następujące dania:

  1. Zupę – krem z białych warzyw z siankiem z pora i chipsem z jarmużu,
  2. Danie zasadnicze - roladki z piersi  kurczaka z farszem z wątróbek i żołądków drobiowych podane na puree z kalafiora, z dodatkiem warzyw gotowanych i sosu na bazie białego wina i porzeczek.

Smakowało - bo przeszliśmy do finałowej szóstki!!

 

Finał etapu wojewódzkiego polegał na sporządzeniu dania głównego z pięciu obowiązkowych składników: fileta z piersi kurczaka, skrzydełka i serca drobiowego, sera pleśniowego i batatów. Na opracowanie receptury mieliśmy 15 minut!

Nasi uczniowie stworzyli piękne i smaczne danie: roladki faszerowane sercami drobiowymi, kopytka z batatów panierowane i obsmażane, bób gotowany i karmelizowany por. Wszystko podane z sosem sporządzonym na wywarze z pieczonego skrzydła i warzyw.

Wszystkie potrawy konkursowe oceniali najlepsi polscy kucharze:

  • Łukasz Konik (szef kuchni, prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, autor książki „Gastronomia Molekularna),
  • Marcin Soból (Prezes europejskiego stowarzyszenia szefów kuchni Euro Toques Polska, szef kuchni),
  • Wojciech Balicki  (szef kuchni),
  • Jacek Schliske (szef kuchni hotelu Holiday Inn Józefów).

Na podium niestety nie stanęliśmy, ale nasze danie zebrało bardzo dużo pochwał od jury, szczególnie za wyjątkową aranżację potrawy na talerzu.

Były to 2 dni pełne ogromnych emocji i ekspresowej dawki wiedzy od profesjonalistów.

Zdecydowanie warto brać udział w takich imprezach i warto odczarować drób, bo jest to surowiec, dający nieograniczone możliwości kulinarne.

Wiktorię i Krzyśka do konkursu przygotowała i mocno kibicowała moja skromna, niżej podpisana osoba:).

Jeszcze raz gratulacje dla NASZYCH!!!

 

Tekst i foto: M. Gajewska