W dniach 24-28.09.2018 r. grupa 22 uczniów klas I Technikum w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum architektury krajobrazu wraz z opiekunami p. Elwirą Kupis oraz p. Joanną Pasternak, brała udział w obozie naukowym w Kalsku, organizowanym w ramach realizacji projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w ZSCKR w Henrykowie”. Pomysłodawcą obozu był Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechniki Uniwersytetu Zielonogórskiego. Uczniowie klasy gastronomicznej zajmowali się analizą i wytwarzaniem żywności, uczestniczyli w wykładach dotyczących technologii gastronomicznej, brali udział w warsztatach piekarniczych i kulinarnych- przygotowywali potrawy typu Fast Food czy Slow Food, które z ochotą konsumowali. Uczniowie klasy o kierunku technik architektury krajobrazu mieli okazję wysłuchać wykładów na temat systemów nawodnienia, nawożenia oraz namnażania materiału roślinnego, a także uczestniczyć w warsztatach, podczas których zapoznali się z budowa i działaniem doniczkarki, przygotowywali sadzonki, oznaczali pH podłoża. Uatrakcyjnieniem pobytu był wieczór filmowy, gra w kręgle oraz wycieczka do Zielonej Góry. Dziękujemy organizatorom za przekazaną widzę i mile spędzony czas.
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik