Aktualności
Nowoczesne kursy zawodowe dla uczniów klas gastronomicznych
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom uczniów odnośnie właściwego przygotowania do wykonywania zadań zawodowych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie został przeprowadzony szereg nowoczesnych kursów i warsztatów gastronomicznych.

Kursy realizowane są w ramach szkolnego projektu pt. „Program Rozwoju Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie”. Celem tego projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych uczniów i zwiększenie ich szans na rynku pracy, poprzez m.in. realizację specjalistycznych kursów zawodowych.

Uczniowie klas o profilu gastronomicznym, korzystając z bogatej oferty kursów mieli możliwość wyboru tych, które najbardziej odpowiadają ich zainteresowaniom. Zdecydowanie skorzystali ze stworzonej im szansy! W zaplanowanych 10 kursach o tematyce kulinarnej bierze udział 80 uczniów naszej szkoły. Niektórzy z nich zakwalifikowali się nawet na 3 kursy!  

Dotychczas odbyły się kilkudniowe warsztaty:

  • „Kurs carvingu – pierwszego stopnia – poziom podstawowy”
  • „Carving owoców i warzyw”,
  • „Nowoczesne techniki i aranżacja potraw na talerzu”,
  • „Kuchnie Świata”, obejmujące kuchnię włoską, francuską, azjatycką i meksykańską,
  • „Nowe trendy w cukiernictwie”
  • kurs barmański,
  • kurs baristyczny z elementami Latte Art.

 

Udział w warsztatach to nie tylko fantastyczne przeżycie, ale także dawka olbrzymiej, profesjonalnej wiedzy na temat kuchni, kompozycji dań i gotowania, którą uczniowie będą mogli wykorzystać w swojej przyszłej pracy zawodowej.

Z niecierpliwością czekamy na kolejne kursy, które już niedługo…