Kursy realizowane są w ramach szkolnego projektu pt. „Program Rozwoju Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie”. Celem tego projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych uczniów i zwiększenie ich szans na rynku pracy, poprzez m.in. realizację specjalistycznych kursów zawodowych.
Uczniowie klas o profilu gastronomicznym, korzystając z bogatej oferty kursów mieli możliwość wyboru tych, które najbardziej odpowiadają ich zainteresowaniom. Zdecydowanie skorzystali ze stworzonej im szansy! W zaplanowanych 10 kursach o tematyce kulinarnej bierze udział 80 uczniów naszej szkoły. Niektórzy z nich zakwalifikowali się nawet na 3 kursy!
Dotychczas odbyły się kilkudniowe warsztaty:
- „Kurs carvingu – pierwszego stopnia – poziom podstawowy”
- „Carving owoców i warzyw”,
- „Nowoczesne techniki i aranżacja potraw na talerzu”,
- „Kuchnie Świata”, obejmujące kuchnię włoską, francuską, azjatycką i meksykańską,
- „Nowe trendy w cukiernictwie”
- kurs barmański,
- kurs baristyczny z elementami Latte Art.
Udział w warsztatach to nie tylko fantastyczne przeżycie, ale także dawka olbrzymiej, profesjonalnej wiedzy na temat kuchni, kompozycji dań i gotowania, którą uczniowie będą mogli wykorzystać w swojej przyszłej pracy zawodowej.
Z niecierpliwością czekamy na kolejne kursy, które już niedługo…