Z życia szkoły
Nowe trendy i techniki w kuchni. Kuchnia molekularna - szkolenie dla uczniów Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiejewie
Mimo trwających ferii, młodzież lubiejewskiej szkoły nie próżnuje i chętnie zdobywa nową wiedzę oraz doświadczenia kulinarne. W dniach 11-12 lutego uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klas I-IV Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiejewie wzięli udział w szkoleniu pt. Nowe trendy i techniki w kuchni. Kuchnia molekularna, prowadzonym przez GastroArt Studio Kulinarne Renata Rybacka.

W trakcie szkolenia młodzież poznała historię i genezę kuchni molekularnej, zastosowanie technik: sous vide i config oraz zasady pracy z ciekłym azotem. Każdy z uczestników miał możliwość zmierzenia się z wyżej wymienionymi technikami, przygotowywaniem i serwowaniem potraw kuchni molekularnej. Mimo ciężkiej pracy, wszyscy ukończyli kurs z uśmiechami na twarzy. Wiedza i praktyka, jaką zdobyli w tak krótkim czasie od profesjonalnego i doświadczonego kucharza, pana Marka Rybackiego na pewno zaowocuje w czasie zajęć dydaktycznych i nie tylko.

Serdecznie gratulujemy młodzieży ukończenia kursu, a prowadzącym dziękujemy za tak fantastyczne przekazywanie wiedzy. Mamy nadzieję, że spotkamy się wszyscy na kolejnych szkoleniach.

Tekst: I. Jastrzębska

Foto: M. Falbowska, I. Jastrzębska