Celem organizowanego konkursu jest popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.
Uczelniany konkurs składał się z dwóch etapów. Na etapie szkolnym do konkursu przystąpiło 250 uczniów z dziewiętnastu szkół z trzech województw: podlaskiego, mazowieckiego, warmińsko-mazurskiego. Do finału zakwalifikowało się 90 uczestników, którzy 7 grudnia na łomżyńskiej uczelni rozwiązywali test składający się 40 pytań dotyczących np. systemu HACCP w zakładzie produkcyjnym, systemów jakości, zagrożeń w sektorze spożywczym czy prawa żywnościowego.
Poza udziałem w konkursie, uczennice zobaczyły nowoczesną infrastrukturę Akademii Łomżyńskiej, sale wykładowe, bibliotekę oraz laboratoria.
Następnie wysłuchały wykładu wygłoszonego przez dr inż. Bartosza Kruszewskiego nt. - Możliwości i bezpieczeństwo wykorzystania odpadów z przemysłu spożywczego.
Angelice i Ani gratulujemy udziału w finale i życzymy kolejnych sukcesów.