Aktualności
N-le przedmiotów gastronomicznych na szkoleniu w Gdańsku
N-le gastronomii na szkoleniu
Zespół nauczycieli przedmiotów gastronomicznych gościł 8 maja 2023 r. w studio kulinarnym Skoma w Gdańsku.
 
Wzięliśmy udział w warsztacie „Nowe spojrzenie na nabiał w nowoczesnej kuchni polskiej i europejskiej" sfinansowanym z Funduszu Promocji Mleka.
 
Skoma to po kaszubsku apetyt na coś, błogość po skosztowaniu potrawy. Apetyt towarzyszył nam cały czas podczas instruktażu przeprowadzonego przez Szefa kuchni i dietetyka Artura Wesołego.
 
Tematem oczywiście było mleko i nabiał, ale podane z twistem kaszubskim. Były to: leniwe pierogi z marynowanymi truskawkami w syropie z pędów sosny, zupa szwindel z chrzanem, ziemniaczanym puree, jajkiem poszetowym i oliwą porową oraz deser: serniczki z miodowym ganachem, dżemem z rokitnika i kremem angielskim z miętą. Wszystko pięknie zaaranżowane na talerzu.