Celem organizatorów było pokazanie dawnych smaków, produktów i tradycji województwa oraz promocja starych książek kucharskich, a dokładniej zawartych w nich przepisów na pierogi.
W konkursie brało udział blisko 30 drużyn w kategorii: szkoły podstawowe, ponadpodstawowe oraz Koła Gospodyń Wiejskich. Jury oceniało smak potrawy, estetykę podania i aranżacji stołu, ustny opis prezentacji wykonanej potrawy, wierność z tradycją i recepturą podaną w książce oraz pochodzenie produktów, z których potrawa powstała. Reprezentanci naszej szkoły to uczniowie klasy III Technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Nikoletta Górczyńska i Martyna Karpińska, które serwowały pierogi z serem i śmietaną oraz Julia Sikorska i Bartosz Pietruszyński, którzy sporządzili pierogi z mięsem okraszone boczkiem i cebulką. Nad przygotowaniem do konkursu czuwała nauczycielka bloku żywienia - Elżbieta Woźniak.
Podczas ogłoszenia i wyłonienia zwycięzców z kategorii szkół ponadpodstawowych na 15 drużyn byliśmy bezkonkurencyjni i zajęliśmy pierwsze i drugie miejsce! Uczniowie otrzymali wartościowe nagrody rzeczowe, a konkurs przebiegł w bardzo miłej i przyjaznej atmosferze. Jesteśmy dumni z naszych zdolnych uczniów, którzy chętnie uczestniczą w tego typu imprezach, gdyż jest to dla nich przygoda i doświadczenie, które wykorzystają zapewne w swoim dorosłym życiu zawodowym.