Podczas spotkania uczniowie dowiedzieli się, że wartościowa dieta musi bazować na pełnowartościowych produktach, warzywach i owocach. Należy wybierać przede wszystkim niskoprzetworzoną żywność, a unikać soli oraz niektórych tłuszczów. Pani Paulina wymieniła składniki, które należy dostarczyć z pożywieniem, zwróciła uwagę na regularność i odpowiednią liczbę posiłków, snu, sposób przygotowania potraw, nawodnienie organizmu, a także pozytywny wpływ aktywności fizycznej na nasze zdrowie. Opowiedziała też o złych nawykach żywieniowych, które należy unikać – fast foody, słodycze, energetyki, napoje wysokosłodzone. Pani Paulina podpowiedziała jak należy odpowiednio odżywiać się, żeby zachować zdrowie, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie.
Po wykładzie teoretycznym młodzież przeszła do części praktycznej w której obliczyła swoją całkowitą przemianę materii (CPM), czyli dobowy wydatek energetyczny człowieka związany z jego codziennym funkcjonowaniem. Dzięki obliczonemu wskaźnikowi CPM uczniowie dowiedzieli się ile kalorii powinni dostarczyć dziennie organizmowi, gdy chcą utrzymać wagę, schudnąć, przytyć lub zbudować masę mięśniową.