Aktualności
Kurs - Kelner – barman – sommelier.
Kurs - Kelner – barman – sommelier.

W dniach 23 – 24 czerwca 2023 r. uczniowie z klasy I i II  kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w ZSCKR w Chrobrzu, a także słuchacze kursu kwalifikacyjnego HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań, wzięli udział w kursie branżowym „Kelner – Barman – Kelner od win” organizowanym przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika – Akredytowaną przez Kuratora Oświaty.

Kurs obejmował 15-godzinną praktykę.

Dla uczniów i słuchaczy kurs był bezpłatny. Koszt uczestnictwa pokrywa ZSCKR w Chrobrzu.

Uczestnicy kursu aktywnie ćwiczyli noszenie tac z napojami oraz noszenie talerzy. Nauczyli się stosować chwyty w serwisie francuskim. W metodzie francuskiej do serwowania potraw używa się zazwyczaj dużej łyżki i widelca. Rodzaj chwytu sztućców zależy od rodzaju serwowanej potrawy. Zwykle stosuje się podstawowe chwyty: szczypcowy płaski (poziomy), szczypcowy wysoki, szczypcowy rozwarty, szczypcowy boczny. Uczniowie i słuchacze przećwiczyli zasady poprawnego serwowania wina. Zapoznając się z bielizną stołową mieli  możliwość sprawdzenia się w prawidłowym składaniu obrusów. Interesujący był również nietypowy sposób gaszenie świec. Tematyka szkolenia dotyczyła także pracy barmana. Uczestnicy z zainteresowaniem wysłuchali pogadanki na temat koktajli. Aktywnie uczestniczyli w pokazie przygotowywania drinków. Jednym z bardziej emocjonujących elementów szkolenia było otwieranie wina szablą – szablowanie win musujących.

Na zakończenie kursu uczestnicy otrzymają indeksy ze zdjęciem i certyfikatem w języku polskim i angielskim.