W dniach 1-2-3 marca odbył się w naszej szkole kurs barmańsko-kelnerski, który przeprowadził pan Grzegorz Górnik – prezes Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów, Technik Technologii, manager i dyrektor wielu znamienitych restauracji. Zajęcia warsztatowe trwały trzy dni. Uczestniczyła w nich 24-osobowa grupa młodzieży z klas I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, jak również osoby spoza szkoły.
Pierwszy dzień szkolenia poświęcony był kelnerstwu. Młodzież uczyła się prawidłowo nosić talerze i tace oraz przenosić potrawy z półmisków na talerz konsumenta, a także jak w przyjemny dla gościa sposób obsłużyć go w restauracji. Uczniowie poznali Serwis Niemiecki, Serwis Rosyjski, Francuski oraz Serwis Synchroniczny. Zapoznali się również z linią szkła i sztućców kelnerskich.
Drugi dzień szkolenia przybliżał uczestnikom obowiązki barmana. Pan Grzegorz Górnik wprowadził uczniów w tajniki sztuki barmańskiej. Zapoznali się profesjonalnym sprzętem barowym oraz technikami mieszania drinków. Kursanci samodzielnie wykonywali efektowne napoje mieszane, zapoznając się z techniką wykonywania, dekorowania i serwowania.
W ostatnim dniu szkolenia uczniowie uczyli się sztuki flambirowania w obecności konsumenta. Wielkim zainteresowaniem cieszył się pokaz przygotowania homara. Prowadzący pokazał również, jak prawidłowo podać i konsumować homara, ślimaki i kawior. Duże wrażenie zrobił profesjonalnie przeprowadzony przez Pana Grzegorza pokaz dekantacji i serwowania win, hot drinków oraz otwierania szampana przy użyciu szabli.
Grzegorz Górnik potwierdził starą maksymę iż „obsługa jest sztuką a kelner aktorem", udowodnił także że wyobraźnia w tej sztuce nie ma granic. Stworzył uczniom trzydniowy spektakl połączony z ogromną wiedzą, doświadczeniem i przede wszystkim pasją, którą mam nadzieję że zaraził naszych uczniów.
M. Falbowska
Foto: M.Falbowska, I. Jastrzębska, M.Kuczewska