19 marca 2019 roku w naszej szkole odbył się konkurs skierowany do uczniów ósmych klas szkół podstawowych i klas III szkół gimnazjalnych. Głównym celem konkursu było poszerzanie wiedzy i umiejętności uczniów oraz rozbudzanie zainteresowań kulinarnych przed wyborem ich drogi zawodowej. Tym razem tematem były „Pierogi w kuchni polskiej”.
Konkurs został objęty patronatem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, reprezentowanym przez Pana Andrzeja Kołodziejczyka z Oddziału Terenowego w Warszawie. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa był również jednym z fundatorów nagród dla zwycięzców tego konkursu.
Przybyłą młodzież wraz z opiekunami przywitała Pani v-ce dyrektor Monika Gniazdowska, po czym młodzież rozpoczęła zmagania konkursowe. Do rywalizacji przystąpiło 7 szkół . Były to szkoły z Ugniewa, Zarąb Kościelnych, Jasienicy, Starego Lubotynia, Jelonek oraz 2 szkoły ze Starego Lubiejewa. Konkurs rozpoczął test z zakresu wiedzy teoretycznej, a następnie odbyła się część praktyczna. Każdy
z dwuosobowych zespołów przygotowywał pierogi z dowolnie wybranym przez siebie farszem. Jak się okazuje wariacji na temat pierogów jest bardzo wiele.
Efekty pracy oceniła komisja, która i tym razem miała duży problem w wyłonieniu zwycięzcy, ponieważ wszystkie pierogi prezentowały się i smakowały wyśmienicie.
Ostatecznie zwycięzcami zostały:
I miejsce
Publiczna Szkoła Podstawowa w Jelonkach, uczennice: Maja Szczechuchra i Martyna Sobotka
II miejsce
Publiczne Gimnazjum w Jasienicy, uczennice: Emilia Jamiołkowska, Kornelia Krasuska
III miejsce
Szkoła Podstawowa w Starym Lubotyniu, uczniowie: Piotr Głębocki, Adam Malicki
Wyróżnienie otrzymały uczennice z Zespołu Szkół Specjalnych: Małgorzata Rusak i Ewa Spinek.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i pamiątkowe gadżety z logo szkoły, które ufundował i wręczył Dyrektor Roman Malicki. Serdecznie dziękujemy opiekunom za przygotowanie młodzieży do konkursu.
Organizatorkami konkursu były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych.
I. Jastrzębska