Zmagania odbywały się w czterech kategoriach: dania główne Aleksandra Turek i Sandra Piotrowska przygotowały „Pierś z kurczaka zapiekana w towarzystwie surówki warzywnej”, zakąski „Chleb z ziarnami” Karolina Borucka i „Smalec po golądkowsku” Jakub Kurpiewski, deser „Flan Valencia” Zuzanna Modzelan i Kacper Stawiński, napój „Podpiwek” Joanna Truszczyńska. Wszyscy uczestnicy wykazali się ogromną znajomości tradycji regionu i jego arkan kulinarnych, które wielokrotnie były łączone z nowoczesnymi technikami sporządzania. Wygląd urzekał oglądających a walory smakowe to dopiero kwintesencja potrawy. Tu ogromna trudności miała Kapituła Konkursu, która bardzo długo obradowała.
Mimo bardzo wysokiego poziomu i różnorodności potraw uczennice zajęły III miejsce w kategorii dania główne. Każde zmagania konkursowe pozwalają zdobyć doświadczenie, które z pewnością zaowocuje na przyszłość.
Edyta Żychowska