Aktualności
Konkurs kulinarny
W urokliwym miejscu z ogromnym klimatem przesiąkniętym tradycją naszego regionu 12 września 2019r. W Karczmie Wielka Lipa odbył się konkurs kulinarny -Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego. Przedsięwzięcie było organizowane przez LGD Zielone Mosty Narwi w Pokrzywnicy. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie reprezentowali uczniowie II i III klasy technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych

Zmagania odbywały się w czterech kategoriach: dania główne  Aleksandra Turek i Sandra Piotrowska przygotowały „Pierś z kurczaka zapiekana w towarzystwie surówki warzywnej”, zakąski  „Chleb z ziarnami” Karolina Borucka i „Smalec po golądkowsku” Jakub Kurpiewski, deser „Flan Valencia” Zuzanna Modzelan i Kacper Stawiński, napój  „Podpiwek” Joanna Truszczyńska. Wszyscy uczestnicy wykazali się ogromną znajomości tradycji regionu i jego arkan kulinarnych, które wielokrotnie były łączone z nowoczesnymi technikami sporządzania. Wygląd urzekał oglądających a walory smakowe to dopiero kwintesencja potrawy. Tu ogromna trudności miała Kapituła Konkursu, która bardzo długo obradowała.

Mimo bardzo wysokiego poziomu i różnorodności potraw uczennice zajęły III miejsce w kategorii dania główne. Każde zmagania konkursowe pozwalają zdobyć doświadczenie, które z pewnością zaowocuje na przyszłość.

Edyta Żychowska