Czterdziestu praktykantów z klas gastronomicznych (Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych) oraz mechanicznych (Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki oraz Branżowa Szkoła I st. Mechanik Operator Pojazdów i Maszyn Rolniczych) udoskonalało i pogłębiało swoje umiejętności zawodowe podczas zajęć praktycznych oraz wyjazdów studyjnych, a ponadto uczestniczyło w bogatym programie kulturowym. Obejmował on poznawanie kraju, jego kultury, kuchni, obyczajów, historii i języka. Uczniowie m.in. uczestniczyli w całodziennych wycieczkach do przepięknego Nafpaktos oraz starożytnej Olimpii (korzeni igrzysk olimpijskich), do której dojazd urozmaicony został przeprawą promową. W obu miejscach przed praktykantami postawiono do wykonania ciekawe zadania w ramach gier terenowych, dzięki czemu nie tylko zwiedzali i podziwiali zabytki, ale też udoskonalali umiejętność współpracy w grupach oraz zdolności komunikacyjne. Niesamowitych wrażeń dostarczyła praktykantom wyprawa Wąwozem Sergola, gdzie trasa wiodła po skalistych zboczach i dnie wąwozu, zmuszając nie raz do wejścia (w butach i ubraniach) w wodę sięgającą niekiedy powyżej pasa. Uczestnicy wyprawy nierzadko musieli przełamywać własne lęki i bariery, ale też sprawdzili się w działaniu jako prawdziwa grupa.
Ostatniego dnia uczestnicy praktyk otrzymali certyfikat odbycia zagranicznego stażu zawodowego w ramach programu Erasmus. To cenny dokument, niezwykle przydatny podczas poszukiwania pracy, wyróżniający CV kandydata spośród wielu innych. Wszyscy powrócili do szkoły pełni najlepszych wrażeń i szczęśliwi, że mogli uczestniczyć w takim wyjeździe. Wynieśli stąd znacznie więcej niż umiejętności zawodowe i komunikacyjne.