Aktualności
"Kobiety w gastronomii". Spotkanie pełne pasji, wiedzy oraz inspiracji.
W ubiegłym tygodniu uczniowie klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz 2 branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz wzięli udział w niezwykle inspirującym spotkaniu pod nazwą Kobiety w gastronomii.

Podczas zorganizowanej  w restauracji Vincitore Ristorante PIZZA Napoletana w Nowym Targu prelekcji w centrum uwagi znalazły się wybitne sylwetki kobiet związane z gastronomią: Pani Małgorzata Matuszek (manager restauracji Vincitore Ristorante PIZZA Napoletana, sommelier), Pani Adela Kaczmarczyk (kucharz, cukiernik w Hotelu Harnaś), Pani Małgorzata Kalisz (szef kuchni, finalistka prestiżowego konkursu Bocuse d’Or Poland 2023). W spotkaniu brał udział również Marcin Gruszka, szef kuchni Hotelu Harnaś oraz członek Poland National Culinary Team, którego obecność była dowodem na to, że w gastronomii kluczowa jest współpraca i wzajemna motywacja. Podczas spotkania, młodzież dowiedziała się jak istotną rolę w branży gastronomicznej odgrywają kobiet, które odważnie wprowadzają i rozwijają nowe trendy oraz wdrażają kreatywne rozwiązania. Czym jest pasja, czy warto się nią kierować wybierając szkołę a potem zawód? Czy już będąc uczniami wiemy co chcemy robić po ukończeniu szkoły? Po co stawiać sobie wyzwania w życiu związane ze szkołą i pasją?  Czy warto poświęcić wolny czas, żeby osiągnąć cel? Te kwestie stały się punktem wyjścia do refleksji uczestników spotkania, na które uczniowie biorący udział w spotkaniu będą musieli sami sobie odpowiedzieć w zaciszu swojego domu.