W dniach 15-16 października w ramach współpracy ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oddział Sandomierz odbyło się seminarium: “Ekologiczna uprawa i przetwórstwo warzyw i owoców jako innowacja dla produkcji ogrodniczej gospodarstw regionu sandomierskiego”. W szkoleniu tym był cykl wykładów poświęcony technologii prowadzenia ekologicznych upraw ogrodniczych, dostępem do środków finansowych na wsparcie rozwoju produkcji, podstawą prawną, przetwórstwem oraz marketingiem i sprzedażą produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, a także promocją i dystrybucją produktów ekologicznych.
Drugiego dnia odbył się wyjazd terenowy do ekologicznych gospodarstw: Orłowiny koło Opatowa
-gospodarstwo warzywnicze gdzie na 17 ha uprawia się marchew, buraka ćwikłowego, selera, cebule oraz kapustę białą.
Gospodarstwo ekologiczne Brzezie koło Skarżyska-Kamiennej z ekologiczną uprawą borówki amerykańskiej.
W seminarium uczestniczyli nauczyciele Urszula Bąk, Jan Furman i Marcin Kaca.
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik