Aktualności
Innowacja w przetwórstwie i produkcji owoców oraz warzyw
Innowacja w przetwórstwie i produkcji owoców oraz warzyw

W dniach 15-16 października w ramach współpracy ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oddział Sandomierz odbyło się seminarium: “Ekologiczna uprawa i przetwórstwo warzyw i owoców jako innowacja dla produkcji ogrodniczej gospodarstw regionu sandomierskiego”. W szkoleniu tym był cykl wykładów poświęcony technologii prowadzenia ekologicznych upraw ogrodniczych, dostępem do środków finansowych na wsparcie rozwoju produkcji, podstawą prawną, przetwórstwem oraz marketingiem i sprzedażą produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, a także promocją i dystrybucją produktów ekologicznych.
Drugiego dnia odbył się wyjazd terenowy do ekologicznych gospodarstw: Orłowiny koło Opatowa
-gospodarstwo warzywnicze gdzie na 17 ha uprawia się marchew, buraka ćwikłowego, selera, cebule oraz kapustę białą.
Gospodarstwo ekologiczne Brzezie koło Skarżyska-Kamiennej z ekologiczną uprawą borówki amerykańskiej.
W seminarium uczestniczyli nauczyciele Urszula Bąk, Jan Furman i Marcin Kaca.