Z dniem pierwszego września 2020 roku, z inicjatywy pani dyrektor Alicji Szatan, w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sandomierzu- Mokoszynie została wprowadzona innowacja pedagogiczna o charakterze programowo - metodycznym.
Innowacja dotyczy poszerzenia programu nauczania o nowe treści edukacyjne ujęte w przedmiocie Innowacyjne metody pozyskiwania i przetwarzania produktów rolniczych.
Adresatami innowacji są uczniowie klasy drugiej w zawodzie technik ogrodnik oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki.
Założeniem programu jest poznanie nowych, możliwych do podejmowania przez gospodarstwa rolne, w świetle obowiązującego prawa żywnościowego, formach sprzedaży produktów żywnościowych oraz ich przetwarzania a także umiejętność wykorzystania nowoczesnych narzędzi marketingu.
Wprowadzenie innowacji pedagogicznej to odpowiedź na wyzwania jakie stawia przed absolwentem szkoły rolniczej współczesna edukacja i gospodarka. Koncepcja programowa nowego przedmiotu jest zbieżna ze stanowiskiem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak mówi minister Jan Krzysztof Ardanowski – „Polskie rolnictwo musi się oprzeć na innowacyjności i ma to być nie tylko mechanizacja, robotyzacja czy informatyzacja ułatwiająca pracę, ale także poszukiwanie nowych produktów, na które oczekują konsumenci.”
Programowy zespół autorski tworzyli nauczyciele przedmiotów zawodowych: Halina Sender, Stanisław Domagalski, Marcin Kaca i Wojciech Łebek.