Aktualności
II miejsce uczennic ZSCKR w Oleszycach w XVI Europejskim Konkursie Kulinarnym
Sukces uczennic Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach w XVI Europejskim Konkursie Kulinarnym

Uczennice ZSCKR w Oleszycach stanęły na podium w XVI Europejskim Konkursie Kulinarnym, który odbył się w dniach 16-17 grudnia 2022 na Hali Podpromie  w Rzeszowie. Konkurs został zorganizowany podczas Międzynarodowych Targów Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2022. W rywalizacji brali udział uczniowie szkół gastronomicznych z Polski, Słowacji i Ukrainy.

Dziewczęta pokonały rywali zajmując II miejsce. Konkurs był nie lada wyzwaniem, gdyż na przygotowanie 8 talerzy dania głównego i deseru przeznaczono zaledwie 80 minut. Regulamin konkursu przewidywał wykorzystanie polędwicy wieprzowej z sosem demi-glace oraz czekoladowego deseru z dodatkiem anyżu i owocem tropikalnym.

Uczennice przygotowały następujące potrawy: polędwiczkę wieprzową w sosie demi–glace z dodatkiem czerwonego wina, puree ziemniaczane, gołąbek warzywny, borowiki na maśle, majonez buraczany, oliwę pietruszkową, z dodatkiem czerwonej marynowanej cebulki i borowikową cygaretką. Natomiast na deser czekoladowe brownie, krem anyżowy, karmelizowane orzechy, chutney z mango i pomarańczy, udekorowane ziarenkami granatu.

Gratulujemy!