Aktualności
I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Pierogowe Szaleństwo
W dniu 8 grudnia w ZS CKR w Starym Lubiejewie odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny, zwany Pierogowym szaleństwem. Zgłosiło się osiem drużyn reprezentujących szkoły z województw mazowieckiego i podlaskiego. Zadaniem w konkursie było przygotowanie dania z pierogiem w roli głównej jako propozycja na Świąteczny Bożonarodzeniowy stół.

Do konkursu przystąpiły następujące szkoły:

  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie, w składzie: Julia Borodziuk i Emilia Witkowska;
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego. im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie, w składzie: Julia Tomaszewska i Katarzyna Zadruska;
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce, w składzie: Aleksandra Litwińczuk i Barbara Tymińska;
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, w składzie: Maria Gołębiewska i Natalia Pstrągowska;
  • Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Małkini Górnej, w składzie: Radosław Wileński i Sandra Zawadzka;
  • Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Sadownem, w składzie: Jakub Biernat i Natalia Bryl;
  • Zespół Szkół Techniczno-Zawodowych im. inż. Czesława Nowaka w Radzyminie, w składzie: Amelia Augustyniak i Amelia Rozbicka;
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie, w składzie: Alicja Cichowska i Julia Walendziak.

Uczestnicy zaprezentowali bardzo wysoki poziom umiejętności, stosując różne techniki kulinarne. Na stole konkursowym pojawiły się pierogi bezmięsne, na słodko, na słono, gotowane, obsmażane i pieczone.
Kryterium oceny nie było tylko prezentowanie potraw na talerzu, ale także umiejętność organizacji pracy (mise on place), przestrzeganie zasad higieny oraz wykorzystanie składników (zero waste).

Jury, złożone z doświadczonych kucharzy - Szymon Gołofit Szef restauracji „U Fukiera” Magdy Gessler, Marek Rybacki, Wiceprezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz inni członkowie tego stowarzyszenia: Renata Rybacka, Joanna Zając i Mariusz Zając - mieli bardzo trudne zadanie wyłonienia zwycięzców spośród tak profesjonalnie przygotowanych propozycji dań.

Wszystkie pomysły wprawiły w zachwyt, ale po intensywnych naradach jury wyłoniło laureatów. 

  • Pierwsze miejsce przypadło uczniom z ZSP w Sadownem: Natalii Bryl i Jakubowi Biernatowi za ich pierogi z kaczką w pomarańczowej cebulce na selerowym puchu.
  • Na drugim miejscu uplasowały się uczennice z ZS CKR w Starym Lubiejewie w składzie: Alicja Cichowska i Julia Walendziak, prezentując pierogi na karmelowym buraku w ziołowej asyście.
  • Natomiast trzecie miejsce zajęłyMaria Gołębiewska i Natalia Pstrągowska z ZS CKR w Studzieńcu, prezentując szpinakowe pierogi z łososiem i leśną nutą.
  • Dodatkowo wyróżnienie za oryginalny smak otrzymały Amelia Augustyniak i Amelia Rozbicka z ZSTZ w Radzyminie za pierożki z jabłkiem w słodkiej pomarańczy

Jury wyraziło ogromne uznanie dla wszystkich uczestników oraz ich opiekunów, podkreślając ich duże zdolności kulinarne. 
Wszystkie drużyny zostały uhonorowane podziękowaniami i upominkami, a zwycięzcy otrzymali nie tylko dyplomy, lecz także atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez zakład produkcyjny Interchemall Zespołu Młynów Jelonki oraz Wypożyczalnię Gastronomiczną Green Bee z siedzibą w Warszawie. Dodatkowym bonusem dla najlepszych w konkursie był voucher na wizytę w zakładzie Interchemall Zespołu Młynów Jelonki. 

Na zakończenie Pan Dyrektor Roman Malicki w wypowiedzi podkreślił, że "wszyscy uczestnicy to zwycięzcy, bo przyjechali, aby zmierzyć się z wyzwaniami kulinarnymi. Wielkie brawa dla was drodzy uczniowie, waszych opiekunów i dyrekcji szkół, która zdecydowała, że przyjedziecie do nas. Mam nadzieję, że konkurs będzie cykliczny i będziemy mieli jeszcze zaszczyt i przyjemność gościć państwa i państwa młodzież w murach naszej szkoły…” 

Z kolei Pan Krzysztof Winiarski - dyrektor zarządzający Interchemall Zespołu Młynów Jelonki podsumował wyniki konkursu słowami: „Można żyć bez motoryzacji, bez telefonu - podobno - bez wielu rzeczy, ale nie można żyć bez jedzenia. Wielki szacunek dla was, waszych opiekunów. Mam nadzieję, że spotkamy się w następnych latach…”

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie był okazją do przeżycia kulinarnej przygody! Uczestnicy konkursu pokazali, że receptury i ich kreatywność kulinarna to możliwość wyrażania siebie i swoich ukrytych talentów. 

My jako organizatorzy konkursu liczymy na pozytywny odbiór oraz wpisanie na stałe w kalendarz imprez szkolnych organizowanie tego typu wydarzeń w ZS CKR w Starym Lubiejewie.

Jeszcze raz gratulujemy zwycięzcom!

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji oraz emisji programu TVP3:
https://warszawa.tvp.pl/619054/kurier-mazowiecki

 

Organizatorki konkursu: M. Dobies i M. Kuczewska

Foto: A. Barchanowicz