6 czerwca 2023 r. odbył się FINAŁ I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego A NA DESER..., którego tematem przewodnim był TORT KLASYCZNY NA BLACIE BISZKOPTOWYM.
Do finału dostało się dziewięć najlepszych szkół z całego kraju. Reprezentacja każdej z nich zaproponowała zupełnie odmienną interpretację tematu konkursu.
W trakcie konkursu odbył się pokaz firm ARKTYKA i STALGAST, podczas których jego uczestnicy mogli skosztować świeżo wyciskanych soków.
Ponadto przedstawiona została realizowana w szkole innowacja pedagogiczna KWIATY NA TALERZU będąca wynikiem współpracy zespołu przedmiotów gastronomicznych i architektury krajobrazu.
Komisja Konkursowa w składzie: Pani Marta Rietz, Pan Leszek Meler, Pani Małgorzata Karlińska i Pani Józefa Paichert przyznali, że poziom pracy i jej efektów był zaskakująco wysoki. Ostateczne wyniki przedstawiają się następująco:
1. miejsce zdobyła reprezentacja Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach
2. miejsce przypadło reprezentacji Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sędziejowicach
3. miejsce zajęła reprezentacja Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie
Wyróżnienia przypadły kolejno:
Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Jabłoniu
Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu
Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku
Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie
Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie
oraz Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu!