Konkurs składał się z dwóch etapów. Zadaniem uczestników było sporządzenie zdrowego i smacznego dania głównego, do przygotowania którego wykorzystają pokrzywę.
Głównymi celami konkursu było zachęcenie młodzieży do twórczego działania,
- kultywowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej,
- propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych,
- propagowanie żywności ekologicznej, zdrowego odżywiania,
- rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych,
- rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
- wyrabianie poczucia estetyki oraz umożliwienie im osiągnięcia sukcesu.
Wszystkie dania wzbudziły zachwyt, a ich autorzy zasługują na pochwałę i uznanie.
Jury konkursowe powołane przez Organizatorów Konkursu, składające się z szefów kuchni, znawców kuchni regionalnej i dietetycznej oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych jednogłośnie zadecydowało o naszym zwycięstwie.
Zwycięzcami konkursu zostali:
- Blanka Gromek kl. IPTH,
- Jakub Jasiński kl. IIPTH.
Dyrektor Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiejewie, pan Roman Malicki, składając gratulacje uczniom podkreślił ich bardzo dużą wiedzę, doświadczenie kulinarne i umiejętność przygotowywania, w krótkim czasie, wyjątkowej pod każdym względem potrawy.
Młodzież do konkursu przygotowała pani mgr inż. Sylwia Świderska, nauczycielka przedmiotów zawodowych.
Dziękujemy organizatorom.
S. Świderska