Aktualności
I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym SLOW FOOD 2023
W dniu 23 maja 2023r. uczniowie ZS CKR w Starym Lubiejewie zostali laureatami w II Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym " SLOW FOOD 2023". Jego organizatorem był ZS CKR w Oleszycach. Temat przewodni dotyczył: Wiosennego obiadu z pokrzywą.

Konkurs składał się z dwóch etapów. Zadaniem uczestników było sporządzenie zdrowego i smacznego dania głównego, do przygotowania którego wykorzystają pokrzywę. 

Głównymi celami konkursu było zachęcenie młodzieży do twórczego działania,

  • kultywowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej,
  • propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych,
  • propagowanie żywności ekologicznej, zdrowego odżywiania,
  • rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych,
  • rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
  • wyrabianie poczucia estetyki oraz umożliwienie im osiągnięcia sukcesu.

Wszystkie dania wzbudziły zachwyt, a ich autorzy zasługują na pochwałę i uznanie.
Jury konkursowe powołane przez Organizatorów Konkursu, składające się z szefów kuchni, znawców kuchni regionalnej i dietetycznej oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych jednogłośnie zadecydowało o naszym zwycięstwie.

Zwycięzcami konkursu zostali:

  • Blanka Gromek kl. IPTH,
  • Jakub Jasiński kl. IIPTH.

Dyrektor Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiejewie, pan Roman Malicki, składając gratulacje uczniom podkreślił ich bardzo dużą wiedzę, doświadczenie kulinarne i umiejętność przygotowywania, w krótkim czasie, wyjątkowej pod każdym względem potrawy. 
Młodzież do konkursu przygotowała pani mgr inż. Sylwia Świderska, nauczycielka przedmiotów zawodowych. 

Dziękujemy organizatorom.

 

S. Świderska