Organizatorem konkursu Zero food waste był Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Nagrodę ufundował Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze”.
To ogromny sukces Patrycji, ponieważ do konkursu zgłoszono aż 250 potraw w różnych kategoriach.
Temat niemarnowania żywności jest szczególnie ważny teraz, w czasie pandemii, kiedy jest utrudniony swobodny dostęp do sklepów, ryneczków i bazarków. Zakupy robi się rzadziej, kupuje więcej i tym bardziej trzeba zwrócić uwagę na to, żeby wszystkie zakupione produkty całkowicie wykorzystać.
Konkurs pn. „Zero food waste – nie marnuję żywności”, zachęcał do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach czy spiżarniach.
W dniu 19 kwietnia Pan Dyrektor Roman Malicki pogratulował Patrycji sukcesu, wręczył nagrodę pieniężną oraz podziękował uczennicy i opiekunowi wzięcia udziału w konkursie i życzył dalszych sukcesów.
Opiekunką uczennicy w konkursowych zmaganiach była Małgorzata Gajewska.
Tekst: M. Gajewska
Foto: M. Falbowska, P. Wojno