Aktualności
I miejsce uczennicy ZS CKR w Starym Lubiejewie w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Zero food waste – nie marnuję żywności
Uczennica 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie, Patrycja Wojno, zdobyła I nagrodę w kategorii dania jarskie za Pesto z natki marchewki z pulpecikami z czerstwego pieczywa podane na tagliatelle z marchewki.

Organizatorem konkursu Zero food waste był Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Nagrodę ufundował  Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze”. 

To ogromny sukces Patrycji, ponieważ do konkursu zgłoszono aż 250 potraw w różnych kategoriach.

Temat niemarnowania żywności jest szczególnie ważny teraz, w czasie pandemii, kiedy jest utrudniony swobodny dostęp do sklepów, ryneczków i bazarków. Zakupy robi się rzadziej, kupuje więcej i tym bardziej trzeba zwrócić uwagę na to, żeby wszystkie zakupione produkty całkowicie wykorzystać.

Konkurs pn. „Zero food waste – nie marnuję żywności”, zachęcał do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach czy spiżarniach.

W dniu 19 kwietnia Pan Dyrektor Roman Malicki  pogratulował Patrycji sukcesu, wręczył nagrodę pieniężną oraz podziękował uczennicy i opiekunowi wzięcia udziału w konkursie i życzył dalszych sukcesów.

Opiekunką uczennicy w konkursowych zmaganiach była Małgorzata Gajewska.

 

Tekst: M. Gajewska

Foto: M. Falbowska, P. Wojno