Trzydziestoosobowa grupa uczniów z Technikum Żywienia oraz Technikum Architektury Krajobrazu spędziła dwa tygodnie doskonaląc już zdobyte umiejętności, zdobywając nowe doświadczenia i poznając grecką kulturę. Program Erasmus+, w ramach którego odbyły się praktyki młodzieży, odgrywa kluczową rolę w kształceniu i szkoleniach zawodowych w całej Europie. Umożliwia on uczniom zdobywanie praktycznego doświadczenia w przedsiębiorstwach i instytucjach, co jest nieocenione w przygotowaniu do przyszłej kariery. Dzięki temu programowi, uczestnicy mogą nie tylko rozwijać swoje umiejętności zawodowe, ale także poszerzać horyzonty kulturowe i językowe, co jest niezwykle ważne w dzisiejszym globalnym świecie.
Organizator zadbał o każdą stronę organizacyjną praktyk. Uczniowie Technikum Żywienia doskonale sprawdzali się w pracy w kuchni oraz w hotelowej restauracji. Uczniowie Technikum Architektury Krajobrazu poznawali typową grecką roślinność oraz dbali o tereny zielone wokół hotelu. Zaangażowanie uczniów w powierzone im obowiązki było ogromne i spotkało się z zadowoleniem tamtejszych pracodawców. Popołudnia zajmowały im zadania rezultatowe takie jak tworzenie CV w języku angielskim, tworzenie słownika branżowego, pisanie artykułów o swoich doświadczeniach oraz tworzenie filmików promocyjnych szkoły i programu Erasmus+.
Każdy dzień pobytu był niesamowitych wydarzeń i towarzyszących im emocji. Pierwsze dni upłynęły na zwiedzaniu najbliższej okolicy – portowego miasteczka Eratini oraz Galixindi, gdzie uczniowie mieli okazję wykazać się znajomością języka angielskiego pytając lokalnych mieszkańców o historię miasteczka oraz miejsca godne odwiedzenia. W innym miasteczku – Nafpaktos – uczestniczyli w grze terenowej, która polegała na wymianie gadżetów na lepsze, oczywiście porozumiewając się po angielsku. Po takim sprawdzianie wiedzy i umiejętności wszystkim należy się piątka z tego przedmiotu.
Nie samą pracą i nauką żyje człowiek i dlatego organizatorzy zadbali również o wrażenia estetyczne uczniów zapewniając szeroki wachlarz programu kulturowego. Młodzież uczestniczyła w dwóch całodniowych wycieczkach kulturowych. W sobotę 11 maja zwiedzili Olimpię i miejsce rozgrywania pierwszych starożytnych igrzysk. Niektórzy pokusili się nawet o bieg dookoła starożytnego stadionu. Kolejnego dnia, w niedzielę, odbyła się wycieczka kulturowa do Delf, gdzie – jak wiadomo – miejsce ma starożytna wyrocznia delficka.
Pobyt w Grecji powoli dobiegał końca, ale praktykanci zakończyli go w miłej atmosferze greckich tańców i muzyki. Grupa przesympatycznych Greków zatańczyła dla nas swoje regionalne tańce a wszyscy mogli spróbować swoich sił w Zorbie, która wbrew pozorom nie była aż taka trudna. Ostatniego dnia, młodzież uczestniczyła w wycieczce fakultatywnej do pobliskiej oliwiarni, gdzie poznali proces powstawania oliwy z oliwek oraz mieli okazję skosztować oliw z dwóch gatunków Virgin i Extra Virgin. Tego samego dnia także, odebrali certyfikaty ukończenia praktyk zagranicznych, które nie tylko stanowią drogocenną pamiątkę, ale również są doskonałą przepustką do przyszłego życia zawodowego.
Ukończenie praktyk zagranicznych to znaczący krok w kierunku budowania międzynarodowej kariery. Certyfikaty zdobyte przez uczniów, takie jak Europass Mobility, są potwierdzeniem ich umiejętności i doświadczenia, które są wysoko cenione przez pracodawców na całym świecie. Projekt Erasmus+ nie tylko poszerza horyzonty edukacyjne, ale również otwiera drzwi do globalnego rynku pracy, co jest nieocenione w dzisiejszej konkurencyjnej gospodarce.
K. Paszkiewicz
Foto: K. Paszkiewicz, A. Chrzczonowska