Z życia szkoły
Dzień Naleśników w ZS CKR w Kowalu
Z okazji Międzynarodowego Dnia Naleśników obchodzonego 4 marca, młodzież szkolna kształcąca się z zawodach gastronomicznych wzięła udział w kolejnych zajęciach odbywających się w ramach Kółka Żywieniowego. Uczestnicy spotkania po raz pierwszy mieli okazje przygotowywać i degustować francuskie naleśniki Crepes Suzette.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Naleśników obchodzonego 4 marca, młodzież szkolna kształcąca się z zawodach gastronomicznych wzięła udział w kolejnych zajęciach odbywających się w ramach Kółka Żywieniowego. Uczestnicy spotkania po raz pierwszy mieli okazje przygotowywać i degustować francuskie naleśniki Crepes Suzette. Są to naleśniki płonące z sosem pomarańczowym. Młodzież podczas wykonywania potrawy wykorzystała nowy sprzęt gastronomiczny, tj. wózek do flambirowania czy podgrzewacz do talerzy. Spotkania te dają uczniom możliwość pogłębiania nie tylko sztuki kulinarnej, ale również obsługi konsumenta.