Aktualności
Dzień Kociewia
ZSCKR w Swarożynie

10 lutego obchodzimy Światowy Dzień Kociewia. Święto to zostało ustanowione w 2007 roku w dwusetną rocznicę udokumentowanego zapisu nazwy „Gociewie”.  

Kociewie – region etnograficzno-kulturowy na Pomorzu Gdańskim, położony na zachodnim brzegu Wisły w dorzeczu Wdy i Wierzycy, obejmujący wschodnią część Borów Tucholskich. Kociewie zajmuje obszar powiatów starogardzkiego, tczewskiego i świeckiego, zamieszkany przez ok. 350 tys. mieszkańców. Część mieszkańców regionu posługuje się gwarami kociewskimi.

Z okazji Światowego Dnia Kociewia uczniowie klas gastronomicznych ZSCKR w Swarożynie wzięli udział w Konkursie Wiedzy o Kociewiu. Test zawierał 26 pytań związanych z tradycjami regionu. W rozgrywce wzięło udział 65 osób. 

Do charakterystycznych potraw kuchni kociewskiej należą m.in.: szandar, zupa zagraj, golce, ruchanki, fefernuski, grochowinki (faworki).