Kursy i Szkolenia
Dodatkowa oferta edukacyjna szkoły
W czasie ferii zimowych 2023 r. chętni uczniowie mieli możliwość skorzystania z dodatkowej oferty edukacyjnej naszej szkoły - zdobywania wiedzy oraz doskonalenia umiejętności podczas kursów: kelnerskiego i barmańskiego.

Kelner i barman to  bardzo atrakcyjne zawody w Polsce, a także w krajach Unii Europejskiej. Dla uczniów, którzy po ukończeniu szkoły mają tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych, kucharza czy cukiernika dodatkowe kwalifikacje będą mieć istotne znaczenie na rynku pracy.

W ostatnich latach wzrasta liczba lokali gastronomicznych oraz liczba klientów, którzy je odwiedzają. Z deklaracji konsumentów wynika, iż wychodzenie z przyjaciółmi jest nadal najczęstszym powodem do odwiedzania lokali gastronomicznych. Jednak równie często konsumenci odwiedzają je spontanicznie, bez szczególnej okazji  a wizyty takie stają się coraz bardziej popularne. Oznacza to, że kolejne lata będą przynosić powstawanie nowych restauracji, kawiarni, barów, hoteli, pensjonatów czy sieci lokali szybkiej obsługi. Te wszystkie miejsca to obszary pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych, kelnera, barmana, kucharza.

W procesie kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jana Pawła II w Brzostku podejmowane są działania wspomagające rozwój każdego uczącego się, stosownie do jego potrzeb i możliwości, ze szczególnym uwzględnieniem indywidualnych ścieżek edukacji i kariery. Stąd od wielu lat w czasie wolnym od nauki szkoła daje możliwość podnoszenia poziomu wykształcenia i kwalifikacji zawodowych w ramach oferty dodatkowej.

Podczas kursu kelner i barman  uczniowie doskonalili swój warsztat pracy w zakresie:

  • zasad kelnerskiego i barmańskiego  savoir vivre oraz etyki zawodowej,
  • systemów obsługi,
  • zastawy stołowej i technik nakrywania do stołu,
  • metod profesjonalnej obsługi konsumentów, 
  • technik serwowania potraw i napojów, rodzajów serwisów, 
  • typologii klientów i metod współpracy z nimi, 
  • historii, towaroznawstwa i technologii napojów alkoholowych i bezalkoholowych,
  • charakterystyki napojów mieszanych bezalkoholowych i alkoholowych,
  • organizacji rozdzielni kelnerskiej i  baru,
  • wielu innych zagadnień.

Wszystkim uczniom gratulujemy zdobytych umiejętności oraz podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych, co z pewnością  w przyszłości przełoży się na efekty poszukiwania dobrej pracy .