Aktualności
DESERY NA DWORSKIM STOLE
14 maja 2019 r w ZS CKR w Nowosielcach odbył się konkursu gastronomiczny Mini Chef Cook. Tematem przewodnim zmagań uczestników były: Tradycyjne smaki podkarpackiej kuchni – Desery na Dworskim Stole. Konkurs współorganizowany był z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa – OT w Rzeszowie. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Ekologicznych Polska Ekologia. Konkurs był pod honorowym patronatem przewodniczącego Sejmiku Województwa Podkarpackiego. Konkurs polegał na przygotowaniu w ciągu 1 godziny wybranego deseru, typowego dla regionu podkarpackiego i przygotowanego z rodzimych surowców. Po trudnych i burzliwych obradach jury konkursowe ogłosiło wyniki.

14 maja 2019 r w ZS CKR w Nowosielcach odbył się konkursu gastronomiczny Mini Chef Cook. Tematem przewodnim zmagań uczestników były: Tradycyjne smaki podkarpackiej kuchni – Desery na Dworskim stole. Konkurs współorganizowany był z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa – OT w Rzeszowie. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Ekologicznych Polska Ekologia. Konkurs był pod honorowym patronatem przewodniczącego Sejmiku Województwa Podkarpackiego. Konkurs polegał na przygotowaniu w ciągu 1 godziny wybranego deseru, typowego dla regionu podkarpackiego i przygotowanego z rodzimych surowców. Po trudnych i burzliwych obradach jury konkursowe ogłosiło wyniki.

Pierwsze miejsce ex aequo zajęli uczniowie, reprezentujący SP w Niebieszczanach – Paulina Grzyb i Katarzyna Bobola, które przygotowały „Babciny koktajl z truskawkami oraz racuchy z jabłkami”. Opiekunem dziewcząt była Pani Iwona Burdziak-Piecuch, oraz SP nr 8 w Sanoku – Paulina Borowska i Łukasz Pilecki, którzy sporządzili „Kremową chmurkę nad stawami”. Opiekunem drużyny była p. Maria Trzeciak i Marzena Brejta. Drugie miejsce przypadło reprezentantom SP w Dobrej – Ewie Popiel i Gabrieli Bąk, które zaserwowały „ Sernik staropolski”, opiekunem dziewcząt była pani Iwona Burdziak-Piecuch. Na trzecim miejscu uplasowały się Weronika Kłos i Patrycja Nowakowska ze szkoły podstawowej w Trepczy, które wykonały „Tradycyjny jabłecznik”.

Swoją obecnością podczas gali wręczenia nagród zaszczycili nas posłowie na sejm RP Kazimierz Gołojuch oraz Piotr Uruski, dyrektor Terenowego Oddziału KOWR i zarazem przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Borcz, pani Anetta Makarska dyrektor Wojewódzkiego oddziału KRUS, Powiatowy Lekarz Inspekcji Weterynaryjnej pan Stanisław Kaczor oraz Wójtowie Gmin Powiatu Bieszczadzkiego, Leskiego i Sanockiego.

Organizatorkami konkursu były panie Małgorzata Bienia i Agnieszka Wiśniewska.

Małgorzata Bienia