Aktualności
Analiza Impedancji Bioelektrycznej - BIA
Uczniowie klasy IIPTH ZS CKR w Starym Lubiejewie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, pod kierunkiem Pani Marii Dobies w ramach zajęć dydaktycznych przedmiotu zasady żywienia oceniali własny stan odżywiania wykorzystując w tym celu analizator składu ciała (bioimpedancji elektrycznej).

Analiza składu ciała jest techniką pozwalającą na dokładne określenie ilości masy tłuszczowej ciała (tkanka tłuszczowa) oraz masy beztłuszczowej (woda, mięśnie, kości).

Wcześniej diagnosta badający skład ciała miał do dyspozycji jedynie proste narzędzia, jak klasyczna waga czy fałdomierz (urządzenie, którym dokonuje się pomiaru fałdu skóry, co przy właściwych obliczeniach pozwalało orientacyjnie ustalić procentowy udział tkanki tłuszczowej w ciele). Jednak pomiary takie były obarczone dużym błędem i dawały jedynie bardzo ogólną informację o składzie ciała.

Jedną z najnowszych technik analizy składu ciała jest bioimpedancja elektryczna określana często skrótem BIA (ang. Bioelectrical Impedance Analysis) jest techniką diagnostyczną opartą na pomiarze oporu elektrycznego (impedancji) różnych tkanek. Impulsy elektryczne mogą się swobodnie rozchodzić za sprawą dużej zawartości wody w tkankach, a jej ilość warunkuje opór elektryczny. Oczywiście inną zawartością wody cechuje się tkanka mięśniowa oraz tłuszczowa, co pozwala na łatwą ocenę jak dużo poszczególnej frakcji znajduje się w organizmie.
Technika ta od razu zyskała wielu zwolenników na całym świecie. Do dziś odgrywa ogromną rolę w dietetyce, w profilaktyce wielu chorób związanych z nadwagą i otyłością oraz w diagnostyce kardiologicznej układu sercowo-naczyniowego.

Należy również pamiętać, że taka analiza składu ciała wykonywana techniką bioimpedancji elektrycznej jest zabiegiem stosunkowo prostym, bezpiecznym i szybkim. Bez obaw może być wykorzystany zarówno u dorosłych, jak i dzieci.

Uczniowie również byli bardzo zainteresowani zdobywaniem nowej wiedzy, szybko wyrazili chęć wykorzystania wagi i uczestnictwa w zajęciach. Największym zaskoczeniem było dla nich określenie wieku metabolicznego, który w większości okazywał się dużo niższy niż jest w rzeczywistości odejmując im nawet kilka lat. Kolejnym nowym wskaźnikiem o którym również rozmawialiśmy był poziom tkanki wisceralnej ( tłuszczo-trzewnej), która znajduje się głęboko w obszarze brzusznym otaczając i chroniąc wszystkie organy wewnętrzne.
 
Myślimy, że ta lekcja jest dopiero początkiem realizacji naszego projektu, którym będzie badanie stanu odżywiana naszej szkolnej społeczności. Celem badania będzie podniesienie kompetencji uczestników w zakresie tworzenia i kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. a jednocześnie zahamowanie pogłębiającego się problemu nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży.

 

Tekst i foto: M. Dobies