ul.Uniwersytecka 6
26-600 - Radom
woj.mazowieckie
tel. 48 3310901
email: agroradom@wp.pl
www: www.agroradom.edu.pl
Kierunki kształcenia
Szkoła kształci w następujących kierunkach:
5 - letnim TECHNIKUM :
Uczniowie poznają w trakcie nauki tajniki anatomii i fizjologii zwierząt, hodowli i rozrodu zwierząt. Nauczyciele przekazują wiedzę dotycząca niesienia pomocy zwierzętom, uczą jak rozpoznawać choroby zakaźne, pasożyty czy schorzenia spowodowane błędami żywieniowymi. Młodzież nabywa umiejętności związane z podawaniem leków, iniekcjami, zakładaniem wenflonów, podawaniem kroplówek, asystą przy zabiegach chirurgicznych.
Absolwent kończąc naszą szkołę jako technik weterynarii może pracować m.in.: w zakładach leczenia zwierząt, gospodarstwach hodowlanych, schroniskach, urzędach celnych, zakładach produkcji żywności, rzeźniach, ogrodach zoologicznych, gospodarstwach agroturystycznych, stadninach koni.
2. technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej to szerokoprofilowy zawód, umożliwiający specjalizację z energetyki wodnej, wiatrowej, geotermalnej oraz wodorowej. To kierunek z przyszłością, ponieważ w Polsce i innych krajach realizowanych jest co raz więcej inwestycji budowlanych, które wykorzystują kolektory słoneczne, pompy ciepła i inne urządzenia energetyki odnawialnej. W ciągu najbliższych lat zapotrzebowanie rynku pracy na techników energetyki odnawialnej (projektantów, monterów, serwisantów) będzie wykazywało zauważalną i dynamiczną tendencję rosnącą.
Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej może znaleźć zatrudnienie:
- w firmach zajmujących się projektowaniem i montażem kotłowni ekologicznych,
- w przedsiębiorstwach i firmach zajmujących się instalacją i produkcją kolektorów słonecznych,
ogniw fotowoltaicznych, pomp ciepła, pieców na biomasę i urządzeń energetyki odnawialnej,
- w serwisach w/w urządzeń,
- w firmach dystrybutorskich i doradczych zajmujących się urządzeniami odnawialnych źródeł energii,
- hurtowniach instalatorstwa sanitarnego,
- centrach ekologicznych systemów grzewczych,
- w ramach własnej działalności gospodarczej.
3. technik architektury krajobrazu
Kształcenie w tym zawodzie łączy sztukę, technikę, botanikę oraz wiedzę o środowisku.
W trakcie nauki uczniowie poznają zagadnienia dotyczące:
- pielęgnacji i hodowli roślin ozdobnych,
- projektowania i realizacji terenów zieleni,
- konserwacji i pielęgnacji istniejących elementów architektury krajobrazu,
- prowadzenia uproszczonej rachunkowości,
- kosztorysowania oraz stosowania zasad marketingu.
Po ukończeniu technikum architektury krajobrazu absolwent może podjąć pracę w:
- przedsiębiorstwach prowadzących działalność w zakresie projektowania,
- zakładania i pielęgnowania obiektów architektury krajobrazu,
- firmie (swojej) prowadząc działalność gospodarczą.
- stosowania zasad zdrowego żywienia człowieka,
- układania jadłospisów,
- przyrządzania potraw kuchni: staropolskiej, nowoczesnej i różnych narodów,
- dekorowania potraw i stołu,
- obsługi kelnerskiej i cateringowej,
- organizowania przyjęć, bankietów itp.
W szkole uczeń poznaje:
- budowę i naprawę pojazdów,
- diagnostykę pojazdów,
- budowę i naprawę maszyn rolniczych,
- zastosowanie elektrotechniki w technice rolniczej.
- zajęć praktycznych w warsztatach szkolnych,
- praktyk zawodowych,
- indywidualnej nauki jazdy samochodem, ciągnikiem i kombajnem zbożowym,
- a także wycieczek zawodowych.
3 - letniej BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA:
1. mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych
- zdobywają wiedzę dotyczącą zużycia, oceny stanu technicznego i naprawy zespołów maszyn,
- poznają użytkowanie maszyn i pojazdów rolniczych,
- uczą się korzystać z instrukcji obsługi, katalogów, książek i fachowych czasopism,
- poznają zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisy przeciwpożarowe.
1) świadectwo ukończenia szkoły,
2) świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie: kwalifikacja T.6. Sporządzanie potraw i napojów
3) dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe kucharza
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharza jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów,
- przechowywania żywności,
- wykonywania czynności z ekspedycją potraw i napojów
Po ukończeniu szkoły absolwent potrafi:
- profesjonalnie dekorować potrawy
- sporządzać potrawy i napoje
- planować zakupy
- planować i sporządzać karty menu
- prowadzić działalność gastronomiczną
- obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
- posługiwać się językami obcymi (angielskim / niemieckim)
- współpracować w zespole.