Konkursy i Warsztaty
XVI konkurs Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2022 rozstrzygnięty
W dniu 29 września 2022 r. w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu odbyło się uroczyste podsumowanie i ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw organizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Nasza szkoła wystawiła kujawską czerninę z kluskami ziemniaczanymi. Uczennice klasy II Technikum żywienia: Nikoletta Górczyńska i Julia Sikorska wraz z opiekunką p. Elżbietą Woźniak przygotowały do konkursu potrawę pn.: Kujawska czernina z kluskami ziemniaczanymi, za którą otrzymaliśmy zasłużone wyróżnienie!

Celem konkursu jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Konkurs przyczynia się także do rozwijania pomysłowości i inicjatywy specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu, propaguje również zachowanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Kujaw i Pomorza.

 W tegorocznej rywalizacji konkursowej brało udział 11 zakładów przetwórczych, poddając pod ocenę jury 24 produktów oraz 5 restauracji i  3 szkoły gastronomiczne, które przygotowały 11 potraw.

 Do konkursu zgłaszane są produkty odpowiadające standardom europejskim, charakteryzujące się najwyższą jakością. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach. Dodatkowo podczas odbywającej się rywalizacji miały miejsce uroczystości związane z jubileuszem 60-lecia Stowarzyszenie Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego Oddział Toruński oraz wręczenie z tej okazji odznaczeń i medali. Na koniec wszyscy uczestnicy mogli degustować produkty i potrawy konkursowe i przekonać się, jak smakują produkty tradycyjne Pomorza i Kujaw.