Z życia szkoły
TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA
W dniach od 11 do 15.03.2024r. po raz kolejny zorganizowaliśmy - Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia.

   Podejmowaliśmy wiele działań, mających na celu promowanie zdrowego stylu życia, poznanie tradycji  związanych z symboliką i historią chleba oraz podniesienie świadomości w zakresie zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami a także zwrócenie uwagi na problem marnotrawstwa chleba.

Zadania, które wykonaliśmy podczas Tygodnia chleba i zdrowego stylu życia to:

- Uczniowie technikum technologii żywności i technikum żywienia i usług gastronomicznych wykonali prezentacje dotyczące ZDROWEGO STYLU ŻYCIA i DOBREGO CHLEBA. Następnie przygotowali tablice informujące o wydarzeniu.

 - W ramach współpracy z Uniwersytetem w Siedlcach młodzież  uczestniczyła w wykładzie - Choroby cywilizacyjne a żywienie - prowadzonym przez Panią dr hab. inż. Annę Milczarek z Wydziału Nauk Rolniczych Uniwersytetu w Siedlcach. Pani dr hab. inż. Anna Milczarek w swojej prezentacji przedstawiła tematy dotyczące sposobu żywienia i obecnych w naszych czasach chorób cywilizacyjnych. Nie zabrakło również piramidy żywieniowej i rad dotyczących odżywiania. Uczniowie w trakcie wykładu dowiedzieli się o niezbędnych składnikach odżywczych występujących w naszej diecie.

- Odbyły się  warsztaty psychoedukacyjne prowadzone przez psychologa, psychodietetyka i psychoonkologa panią Martę Lenart z Publicznej Poradni Psychologiczno –Pedagogicznej w Sokołowie Podlaskim.

Warsztaty - Kult pięknego ciała -miały na celu uświadomienie młodzieży wpływu własnego wyglądu na samopoczucie. Podczas zajęć młodzież dowiedziała się w jaki sposób kształtować samoocenę, która  nie powinna opierać tylko i wyłącznie   się na ocenie wyglądu wg. kanonów mody lansowanych przez media.

- Uczniowie naszej szkoły pod hasłem-  Pozytywna energia - podnosili swoją sprawność i kondycję w klubie Fit4You, uczestnicząc w zajęciach mających na celu zachęcenie ich do aktywnego stylu życia bez względu na umiejętności i predyspozycje fizyczne.

 - Uczniowie klas gastronomicznych technikum i branżowej – kucharz, cukiernik pod kierunkiem nauczycieli analizowali receptury, modyfikowali je i według nich piekli chleb i bułki. Uczniowie uczyli się, jak przygotować zakwas, wyrabiać ciasto chlebowe, formować pieczywo z różnymi dodatkami (nasion słonecznika, dyni, owoców, ziół suszonych czy świeżych). Końcowym etapem był oczywiście wypiek chleba i jego prezentacja na wystawie w Dniu Chleba połączona z  degustacją  z różnymi dodatkami pasującymi do pieczywa.

   Dzień  15. 03. 2024r. to w naszej szkole zwyczajowo Dzień Chleba, podczas którego, odbyła się wystawa pod hasłem CHLEB ŁĄCZY POKOLENIA połączona z degustacją -  głównym bohaterem tej wystawy był chleb. Na wystawie pokazano sposoby podania chleba z różnymi dodatkami .                                  

W tym dniu zaprosiliśmy do  ZSCKR Panią prof. dr hab. Wandę Wadas z Wydziału Nauk Rolniczych z Uniwersytetu w Siedlcach oraz Panie i Panowie z Kół Gospodyń Wiejskich - Białobrzegi i Hołowienki. Dyrekcja, nauczyciele, uczniowie i zaproszeni goście wzięli udział w  wykładzie na temat „Rośliny alimentacyjne różnych kontynentów” prowadzonym przez Panią prof. Dr hab. Wandę Wadas.

Po wykładzie odbyło się podsumowanie działań i podziękowania dla wszystkich, którzy aktywnie brali udział w akcji. Na zakończenie odbyła się degustacja chleba i dodatków przygotowanych przez panie z kół Gospodyń Wiejskich i naszą młodzież podczas warsztatów.  Duże zainteresowanie wzbudziły informacje umieszczone na tablicach - CHLEB NIE JEDNO MA IMIĘ powstałe dzięki materiałom udostępnionym przez Panią przewodniczącą Krystynę Hilaruk z KGW w Hołowienkach.

   Mamy nadzieję, że dzięki przeprowadzanej akcji  nasi uczniowie będą   prowadzić zdrowy i aktywny styl życia, właściwie się  odżywiać i wybierać korzystne dla naszego zdrowia produkty.

   Akcja  „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole” cieszyła się dużym zainteresowaniem całej społeczności szkolnej.

   Wszystkim, którzy aktywnie uczestniczyli w  tygodniu  chleba serdecznie dziękujemy.

                                                                                                     Koordynatorzy akcji