Targi i Pokazy
Targi Polagra-Food Horeca Foodtech w Poznaniu
Od 26 do 28 września 2022 r. w Poznaniu można było uczestniczyć w międzynarodowych targach dla branży spożywczej i sektora HoReCa. W tym roku swoją ofertę zaprezentowało 140 wystawców. Nie zabrakło atrakcji dla miłośników kulinariów i wypieków. 26 września wystartowały cztery z dziewięciu zespołów finałowych Kulinarnego Pucharu Polski. Dwa dni rywalizowali ze sobą pretendenci do miana najlepszego piekarza biorąc udział w ogólnopolskim konkursie dla piekarzy Master Baker.

W przerwie tego konkursu odbył się panel dyskusyjny, na którym Pan Dyrektor Andrzej Zdrojewski zaproszony przez Pana Czesława Meusa, reprezentującego Organizatora Stowarzyszenie Polska Ekologia, przedstawił  projekt powstania Branżowych Centrów Umiejętności (BCU). Inwestycja za ponad 1,4 mld zł polega na utworzeniu 120 nowoczesnych branżowych centrów umiejętności                      w partnerstwie podmiotów branżowych oraz organów prowadzących szkoły kształcące w zawodach                  i centra kształcenia zawodowego. Pan Dyrektor poinformował,  że czyni starania,  aby przy naszej szkole zostało utworzone  BCU dla branży piekarskiej. Powstanie takiego obiektu otwiera nowe  możliwości dla naszej szkoły i dla regionu. Podczas wystąpienia pojawiło się szereg pytań, na które  Pan Dyrektor odpowiadał bardzo wyczerpująco. Dyskusja dotycząca projektu utworzenia BCU była bardzo ciekawa i merytoryczna. Wyjazd na targi pozwolił nawiązać współpracę z branżą spożywczą i  gastronomiczną, która jest niezbędna w kształceniu zawodowym uczniów i słuchaczy o profilu żywieniowym.