Konkursy i Warsztaty
Sukces Natalii w konkursie gastronomicznym
W dniach 25-27.04.2023 r. w Zabrzu odbył się VI Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Wzięło w nim udział tylko 9 uczestników wyłonionych w trakcie eliminacji wojewódzkich z całej Polski. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu dumnie reprezentowała Natalia Śmiałek, uczennica klasy III BS I stopnia ( przypomnijmy, że na eliminacjach wojewódzkich w Grudziądzu zdobyła I miejsce). Konkurs ten składał sie z dwóch części: teoretycznej, wymagającej rozwiązania testu, oraz praktycznej. Ta druga część polegała na przygotowaniu zakąski i dania zasadniczego pn. Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej.

W jury zasiadali wybitni szefowie kuchni, ale też losowo wybrani nauczyciele i opiekunowie uczestników. Ocenie podlegały: kreatywność, smak, zgodność przygotowanych potraw z tematem konkursu, ale również serwowanie potraw według inwencji twórczej uczestnika, higiena i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadań. Dania przygotowane przez Natalkę pod nadzorem pani Elżbiety Woźniak, nauczyciela praktycznej nauki zawodu, to: zakąska - tatar z łososia oraz danie zasadnicze - pstrąg souse vide na sosie porowym z leczem warzywnym i różyczkami z batatów. Po analizie i ocenie wykonanych dań oraz wyników z testu nasza uczennica zajęła wysokie 4 miejsce! Oprócz nagród rzeczowych i możliwości udziału w dowolnym szkoleniu kulinarnym, zdobyła najcenniejszą nagrodę – zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz. Laureatce  konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych. Dodajmy, że organizatorzy konkursu zapewnili uczestnikom także inne atrakcje. Był czas na integrację, a także na zwiedzanie np. obiektów Muzeum Górnictwa Węglowego w kopalni Guido oraz Sztolni Królowej Luizy w Zabrzu