Konkursy i Warsztaty
Czwarta edycja konkursu WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ
W dniu 24 maja 2023 r. po raz czwarty mogliśmy gościć uczniów z 10 szkół rolniczych, których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Stanęli oni w szranki w dwóch konkursach kulinarnych: WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ oraz KIEŁBASA UCZNIOWSKA. Przyjechali do nas uczniowie i nauczyciele z Bielic, Lututowa, Brzostowa, Swarożyna, Sypniewa, Mieczysławowa, Starego Brześcia, Sędziejowic, Studzieńca, Radomia. aby rywalizować miedzy sobą w sporządzeniu najlepszej potrawy z wieprzowiny oraz przygotowaniu kiełbasy. Organizatorem konkursów było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, zaś głównym sponsorem Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego. Patronat honorowy objął Robert Telus - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, którego na miejscu reprezentowała Anna Radecka - Dyrektor Departamentu Oświaty i Spraw Społecznych MRiRW.

. Celem przedsięwzięcia było propagowanie wykorzystania wieprzowiny rasy rodzimej: puławskiej i złotnickiej do sporządzania potraw. Zadanie uczniów polegało na przygotowaniu potrawy z wylosowanej wcześniej partii mięsa (żeberek, boczku, szynki, schabu, wątroby itp.), a w drugim konkursie przygotowania białej kiełbasy. Jury w składzie: Janusz Walczak - przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Krystian Dreszler - właściciel Masarnia z Tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego oraz Damian Miętus - szef kuchni restauracji AGROFARMA z Gołaszewa przyznało  w konkursie WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ  I miejsce Martynie Elickiej i Weronice Kowalskiej z Zespołu  Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego  im. Michała Drzymały w Brzostowie, II  miejsce Paulinie Kubiak i Juli Ładzińskiej z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu, III miejsce Bartoszowi Tomczakowi i Oliwierowi Łapińskiemu z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach. Natomiast w konkursie KIEŁBASA UCZNIOWSKA I miejsce zajął Mikołaj Cieślarek z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego  w Sędziejowicach, II miejsce Patryk Michałowski z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie,  III miejsce Aurelia Gerowska z Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie. Laureaci i wszyscy uczestnicy otrzymali bardzo atrakcyjne nagrody ufundowane przez organizatorów konkursów oraz następujące urzędy i instytucje: Urząd Marszałkowski Woj. Kuj.-Pom. w Toruniu, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, ARMiR, KOWR, Urząd Miasta w Kowalu, Urząd Gminy w Kowalu, Bank Spółdzielczy w Kowalu. Zapraszamy to podziwiania na zdjęciach nie tylko nagrodzonych potraw, ale wszystkich, wykonanych przez uczestniczących w konkursach uczniów szkół rolniczych z całej Polski.