. Celem przedsięwzięcia było propagowanie wykorzystania wieprzowiny rasy rodzimej: puławskiej i złotnickiej do sporządzania potraw. Zadanie uczniów polegało na przygotowaniu potrawy z wylosowanej wcześniej partii mięsa (żeberek, boczku, szynki, schabu, wątroby itp.), a w drugim konkursie przygotowania białej kiełbasy. Jury w składzie: Janusz Walczak - przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Krystian Dreszler - właściciel Masarnia z Tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego oraz Damian Miętus - szef kuchni restauracji AGROFARMA z Gołaszewa przyznało w konkursie WIEPRZOWINA RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ I miejsce Martynie Elickiej i Weronice Kowalskiej z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie, II miejsce Paulinie Kubiak i Juli Ładzińskiej z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu, III miejsce Bartoszowi Tomczakowi i Oliwierowi Łapińskiemu z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach. Natomiast w konkursie KIEŁBASA UCZNIOWSKA I miejsce zajął Mikołaj Cieślarek z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach, II miejsce Patryk Michałowski z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie, III miejsce Aurelia Gerowska z Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie. Laureaci i wszyscy uczestnicy otrzymali bardzo atrakcyjne nagrody ufundowane przez organizatorów konkursów oraz następujące urzędy i instytucje: Urząd Marszałkowski Woj. Kuj.-Pom. w Toruniu, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, ARMiR, KOWR, Urząd Miasta w Kowalu, Urząd Gminy w Kowalu, Bank Spółdzielczy w Kowalu. Zapraszamy to podziwiania na zdjęciach nie tylko nagrodzonych potraw, ale wszystkich, wykonanych przez uczestniczących w konkursach uczniów szkół rolniczych z całej Polski.
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik