Konkursy i Warsztaty
Wygrany staż u Karola Okrasy
W piątek 25 marca w Podlaskiej Akademii Kulinarnej odbył się finał III edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego GOTUJ Z KLASĄ.

Z dumą informujemy, że uczennice ZSCKR w Sejnach - Zuzanna Nalewajek i Julia Bykowska (kl. II PT), przy wsparciu opiekuna - pani Anny Kaźmierczak, zajęły II miejsce.  Kubki smakowe jurorów podbiła przede wszystkim ich tartaletka z jabłkiem i bezą włoską.

W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 13 zespołów z regionu podlaskiego, złożonych z uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Zadaniem każdej z grup było przygotowanie dań według menu konkursowego. Główną ocenianą potrawą była autorska babka ziemniaczana. Oprócz babki należało przygotować jeszcze przystawkę lub zupę oraz deser.

Oceniane były walory smakowe, estetyka i sposób podania potrawy, wykorzystanie lokalnych produktów użytych do przygotowania dań oraz udział produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Główną nagrodą w konkursie jest staż w restauracji „Platter” Karola Okrasy w Warszawie. W tym roku odbędą go laureaci trzech najwyższych lokat.

WIĘCEJ INFORMACJI I GALERIA ZDJĘĆ