Z życia szkoły
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia
W naszej szkole, po raz kolejny zorganizowaliśmy Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia. W dniach od 14 do 18.11.2022r. odbyło się wiele działań, mających na celu promowanie zdrowego stylu życia, zwrócenie uwagi na rolę chleba w życiu codziennym i podniesienie świadomości na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami.

Celem realizowanych podczas dni chleba przedsięwzięć było przekazanie młodzieży tradycji, związanych z symboliką i historią chleba.

Zadania, które wykonaliśmy podczas Tygodnia chleba i zdrowego stylu życia to:

➢ tablice informujące o wydarzeniu pod hasłami ZDROWY STYL ŻYCIA i CHLEB W LITERATURZE oraz plakaty CHLEB ŁĄCZY POKOLENIA i SMAKI CHLEBA przygotowane przez uczniów kształcących się zawodach technik technologii żywności i technik architektury krajobrazu.

➢ Od 14 listopada uczniowie klas gastronomicznych technikum i szkoły branżowej pod kierunkiem nauczycieli analizowali receptury, modyfikowali je i według nich piekli chleb. Uczniowie uczyli się, jak przygotować zakwas, wyrabiać ciasto chlebowe, formować pieczywo z różnymi dodatkami (nasion słonecznika, dyni, owoców suszonych czy świeżych). Końcowym etapem był wypiek chleba i jego prezentacja na wystawie w Dniu Chleba połączona z degustacją z różnymi dodatkami pasującymi do pieczywa.

➢ W celu przekazywania młodemu pokoleniu tradycji i pokazania wypieku chleba metodami tradycyjnymi, zorganizowaliśmy konkurs kulinarny pod hasłem „ SMAKI CHLEBA”. Każdy uczeń, który zgłosił swój udział w konkursie, wspólnie z bliską osobą wykonał czynności związane z wypiekiem chleba w domu. Następnie zrobił zdjęcie i efekty swojej pracy przyniósł do szkoły.

➢ Dzień 17. 11. 2022r. to w naszej szkole był Dzień Chleba, podczas którego:

• odbyła się wystawa pod hasłem CHLEB ŁĄCZY POKOLENIA połączona z degustacją a głównym bohaterem był chleb. Na wystawie pokazano sposób podania chleba z dodatkami dawniej i dziś. W tym roku, na nasze zaproszenie zaszczyciły nas swoją obecnością Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sikorach częstując naszą młodzież pyszną zupą z dodatkiem chleba. Panie z KGW zapoznały nas ze swoją działalnością i zaprezentowały książki z przepisami potraw ze swojego regionu oraz przedstawiły plany działalności na przeszłość. Można tylko pogratulować pomysłów i chęci do działania.

• Nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu SMAKI CHLEBA –Komisja oceniająca w składzie: ks. Paweł Koc – przewodniczący, Anna Chmiel - przewodnicząca Rady Rodziców, Krystyna Czyżewska z Koła Gospodyń Wiejskich w Sikorach oraz Kacper Kur – uczeń ZS CKR. Jurorzy oceniali nie tylko smak, ale też strukturę miąższu, wypieczenie skórki oraz ogólny wygląd.

Nagrody otrzymali:

I miejsce- Łukasz Dudek, klasa 2BT,

II miejsce - Maja Gawryś, klasa 1HT,

III miejsce - Oliwia Gawrysiuk, klasa 1PT,

Wyróżnieni uczniowie: Izabella Zajadacz, klasa 3ITP i Jakub Jurczak, klasa 2PT.

Dyplomy otrzymali: Kacper Kuć kl. 2LT, Maciej Czarnocki kl.3ITP, Karolina Wołynek kl.4LT, Wiktoria Stańska kl.4LT, Wioletta Grodzka 4LT, Emilia Niemiec kl.1PT, Zuzanna Szcześniak kl. 3ITP, Julia Gąsowska kl. 2PT, Martyna Ignaciuk kl. 2ITL, Anna Mrozowska kl. 2 ITL,.

Dyrektor i członkowie Komisji konkursowej uroczyście wręczyli uczestnikom nagrody i wyróżnienia ufundowane przez Radę Rodziców oraz dyplomy za udział.

• Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w prelekcji na temat CHLEB W LITERATURZE podczas spotkania z panią Barbarę Tekieli, które odbyło się w Bibliotece Pedagogicznej.

• Podczas Dnia Chleba uczniowie i pracownicy mogli w gabinecie pielęgniarki zmierzyć ciśnienie i poziom cukru we krwi oraz uzyskać interpretację wyników

 

➢ W ramach propagowania walorów zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej uczniowie pod kierunkiem nauczycieli wychowania fizycznego wzięli udział w zajęciach z fitness i w spotkaniu z dietetykiem panią Pauliną Wałachowską-Steć na temat ZDROWY STYL ŻYCIA

Akcja „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole” cieszyła się dużym zainteresowaniem całej społeczności szkolnej.

Wszystkim, którzy aktywnie uczestniczyli w działaniach związanych z Tygodniem Chleba serdecznie dziękujemy i zapraszamy do współpracy za rok.

Koordynatorzy akcji