Z życia szkoły
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w ZS CKR w Kowalu
To już XIII edycja ogólnopolskiej kampanii pt. Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2021, która połączona została ze Świętem Miodu. Pomysłodawcą i koordynatorem akcji jest Fundacja Dobre Życie z Warszawy. Celem kampanii jest podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami, jak również promowanie zdrowego stylu życia.

Chleb w naszej kulturze ma wartość o wiele większą niż jakikolwiek inny pokarm. Obok właściwości odżywczych, czy walorów smakowych, chleb ma także wielkie znaczenie symboliczne, społeczne i religijne. Mamy nadzieję, że podjęte przez nas działania podkreślają wartości odżywcze i zdrowotne chleba wypiekanego z mąki z pełnego przemiału, a także wzbudzą szacunek do chleba oraz potrzebę dzielenia się chlebem z innymi. Cała nasza społeczność szkolna społeczność mogła degustować wypiekanego podczas zajęć praktycznych chleba z różnymi dodatkami. Były również dżemy, powidła domowej roboty, ogórki kiszone, miody ze szkolnej pasieki, jabłka, dynia oraz piernik na miodzie. Wszystko po to, aby zwrócić uwagę na zdrowy styl życia. A to ze względu na fakt, że coraz więcej naszych dzieci ma nadwagę. Dlatego nasza kampania jest tak ważna,  – zachęca bowiem do zainteresowania uczestników tym, co kładą na talerzu, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie.