Chleb w naszej kulturze ma wartość o wiele większą niż jakikolwiek inny pokarm. Obok właściwości odżywczych, czy walorów smakowych, chleb ma także wielkie znaczenie symboliczne, społeczne i religijne. Mamy nadzieję, że podjęte przez nas działania podkreślają wartości odżywcze i zdrowotne chleba wypiekanego z mąki z pełnego przemiału, a także wzbudzą szacunek do chleba oraz potrzebę dzielenia się chlebem z innymi. Cała nasza społeczność szkolna społeczność mogła degustować wypiekanego podczas zajęć praktycznych chleba z różnymi dodatkami. Były również dżemy, powidła domowej roboty, ogórki kiszone, miody ze szkolnej pasieki, jabłka, dynia oraz piernik na miodzie. Wszystko po to, aby zwrócić uwagę na zdrowy styl życia. A to ze względu na fakt, że coraz więcej naszych dzieci ma nadwagę. Dlatego nasza kampania jest tak ważna, – zachęca bowiem do zainteresowania uczestników tym, co kładą na talerzu, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie.
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik