Aktualności
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole
W bieżącym roku szkolnym po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu przystąpili do ogólnopolskiej kampanii Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole. W ramach tego projektu młodzież kształcąca się w zwodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach praktycznych wypiekała różne rodzaje pieczywa. Był więc chleb z dynią, musli, otrębami, ziarnami roślin oleistych oraz z serem i salami. Wszystkie wypieki sporządzano na naturalnych składnikach

Do pieczywa serwowano samodzielnie wykonane dżemy i powidła oraz smalec z kiszonymi ogórkami.  Ogłoszony został również konkurs na najsmaczniejszy chleb sporządzony przez klasę. Wyniki konkursu poznamy w poniedziałek 17 października. Akcja miała na celu zwrócenie uwagi  na jakość pieczywa, które jemy, a które jest spożywane przez nas niemal każdego dnia. Kupując chleb warto wiedzieć, z jakich składników został zrobiony, a coraz rzadziej można kupić „prawdziwy” chleb bez dodatku polepszaczy. Warto więc samemu nauczyć się wypiekać pieczywo, nasi uczniowie opanowali tę sztukę, a efekt okazał się doskonały.