Uczestnicy wysłuchali czterech wykładów o następującej tematyce: innowacyjna gospodarka pasieczna, wykorzystanie nowoczesnych technologii w walce z warrozą, miód w proszku - sposoby otrzymywania i najnowsze osiągnięcia, ochrona owadów zapylających jako efekt współpracy rolnika i pszczelarza. Wykłady zakończył panel dyskusyjny, w którym uczestnicy mogli zadawać pytania i rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące tak fascynującego obszaru, jakim jest pszczelarstwo. Co ciekawe pojawił się nowy trend, który tajemniczo nazwać można miodem w proszku. Jest to niewątpliwie ciekawy kierunek, ale przytaczając słowa klasyka „czas pokaże, a historia oceni", na ile sprawdzi się w przyszłości ta technologia. Kolejną częścią spotkania było wręczanie nagród i wyróżnień w trzech kategoriach: pszczelarz towarowy, pszczelarz hobbista oraz pszczelarz współpracujący z rolnikiem. W tej ostatniej kategorii pan Arkadiusz Koza i Krzysztof Kordyl zajęli drugie miejsce. Bardzo nas cieszy ten fakt, ponieważ pan Arkadiusz był słuchaczem Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego w zawodzie pszczelarz, a także technik pszczelarz w naszej szkole. Serdecznie gratulujemy laureatom i życzymy dalszych sukcesów oraz miododajnej współpracy z rolnikami.
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik