Aktualności
Projekt "Stawiam na wołowinę" w ZSCKR w Sokołowie Podlaskim
Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim uczestniczyli w projekcie informacyjno - szkoleniowym "Stawiam na wołowinę - III edycja.

            Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego oraz przeprowadzenie instruktarzy z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. W szkoleniu uczestniczyli uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych i technologii żywności. Szkolenie poprowadził założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej – pan Marcin Budynek, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni, specjalizujący się w przygotowywaniu potraw z mięsa. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu.

Szkolenie “Stawiam na wołowinę!” podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. W trakcie wykładu  uczniowie zapoznali  się z charakterystyką wysokiej jakości wołowiny kulinarnej. Pan Marcin Budynek przedstawił najpopularniejsze rasy bydła, charakterystyczne dla polskich hodowli a także zaprezentował uczniom poszczególne kulinarne elementy wołowe, omawiając szerzej każdy z nich i zwracając uwagę na prawidłową obróbkę kulinarną. Podczas wykładu uczniowie uzyskali informacje na temat odżywczych właściwości mięsa wołowego, dojrzewania, sezonowania i wyróżników kulinarnych wołowiny.

    W części warsztatowej „Stawiam na wołowinę!” udział brali uczniowie klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy zostali  podzieleni na zespoły. Każdy zespół sporządzał potrawę z wołowiny m.in.: wołowina po burgundzku, steki wołowe z pieczarkami, tatar wołowy z emulsją z żółtka,  stir-fry z wołowiną, burgery z wołowiną i pieczonymi frytkami z batatów. Uczniowie aktywnie pracowali pod baczną opieką Pana Marcina Budynka. Mistrz udzielał instruktarzu i czuwał nad prawidłowym wykonywaniem poszczególnych czynności.