Z kwalifikacją TG.07 zmierzyli się uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy wzięli udział w Ogólnopolskim Próbnym Egzaminie Zawodowym, zorganizowanym przez firmę Woliński&Hotel. Ich zadaniem było przygotowanie:
- knedli śląskich,
- surówki z warzyw mieszanych,
- kompotu surówkowego ze śliwek i jabłek.
Natomiast z egzaminem próbnym z kwalifikacji MG.03 w części praktycznej zmierzyli się uczniowie klasy III Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki oraz klasy II Szkoły Branżowej 1 st. w zawodzie mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych. Zadanie egzaminacyjne opracował i przygotował nauczyciel praktycznej nauki zawodu Krzysztof Markowski.
Tematem zadania było "Przygotować do pracy agregat - ciągnik Zetor Proxima współpracujący z dwurzędową sadzarką czerpakową /Kora/". Zadania szczegółowe:
- Wykonaj obsługę codzienną ciągnika.
- Ustaw rozstaw ziemniaka w rzędzie na 35 cm.
- Ustaw rozstaw międzyrzędzi na 75 cm.
- Oblicz zużycie ziemniaków na jeden hektar.
Celem przeprowadzania egzaminów próbnych jest zapoznanie uczniów z procedurą przebiegu egzaminu rzeczywistego. Dzięki takiej próbie w czerwcu pewnie trema będzie mniejsza.
S. Antoniak, M. Kuczewska, A. Parys
Foto: A. Barchanowicz, M. Kuczewska