Z życia szkoły
Pieczemy pączki na tłusty czwartek
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według tego, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano alkoholem. Dlatego by tradycji stało się zadość, uczniowie ZS CKR w Kowalu na zajęciach warsztatowych Koła Żywieniowego wypiekali pyszne pączki pod okiem nauczyciela przedmiotów żywieniowych p. Elżbiety Woźniak.

http://Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według tego, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano alkoholem. Dlatego by tradycji stało się zadość, uczniowie ZS CKR w Kowalu na zajęciach warsztatowych Koła Żywieniowego wypiekali pyszne pączki pod okiem nauczyciela przedmiotów żywieniowych p. Elżbiety Woźniak. Warsztaty dotyczyły historii i tradycji tłustego czwartku, doboru składników, nadzienia oraz całej skrupulatnej technologii wykonania tych smakołyków. Osoby obecne na zajęciach niewątpliwie wyszły z nich bogatsze w wiedzę smażenia ciasta drożdżowego oraz mogą z powodzeniem samodzielnie dokonywać wypieku dla najbliższych. Każdy z uczestników otrzymał na wynos do degustacji pączusie! Jednocześnie zapraszamy chętnych na kolejne warsztaty z Koła Żywieniowego. Dodajmy, że w tłusty czwartek uczniowie naszej szkoły byli częstowani smacznymi pączkami.