Aktualności
Nasza młodzież na dniach otwartych SGGW
Dnia 26 maja 2022 roku uczniowie klasy 3P4 i 3PT z opiekunami panią Małgorzatą Gajewską, panią Martą Falbowską i panią Łucją Minga wzięli udział w Dniach Otwartych Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

 Na początku dziekan WTŻ dr hab. Rafał Wołosiak zaprezentował kierunki studiów realizowane na wydziale. Młodzież może kształcić się w następujących kierunkach:

  • Bezpieczeństwo żywności,
  • Technologia żywności i żywienie człowieka,
  • Towaroznawstwo i marketing żywności,
  • Food Science: Technology and Nutrition.

Następnie uczniowie wzięli udział w warsztatach prowadzonych w laboratoriach wydziału przez nauczycieli akademickich. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach:

  • Proces liofilizacji żywności wraz z jej degustacją;
  • Wielki Świat mikroorganizmów – wykonywanie preparatów drożdży, omówienie znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności;
  • Wykonywanie analiz sensorycznych; Omówienie jakości i składu czekolady wraz z poznaniem półproduktów i surowców potrzebnych do produkcji czekolady, metod oceny czekolady.

Uczniowie mieli również okazję poznać uczelnię, zwiedzić pięknie położony kampus SGGW.

Była to bardzo ciekawa wycieczka, która sprawiła, że uczniowie wiedzą, jak wygląda studiowanie na wyższej uczelni.

 

Tekst i foto: Ł.Minga