Konkursy i Warsztaty
IV edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
Dnia 24 lutego 2021 r. odbyła się IV edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim. Do rywalizacji przystąpiło sześcioro uczniów, kształcących się w zawodzie kucharz. Udział wzięli przedstawiciele szkół w: Lublinie, Kowalu, Radomiu, Kielcach, Wieluniu i Tomaszowie Mazowieckim.

Dnia 24 lutego 2021 r. odbyła się IV edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia                         w Zawodzie Kucharz w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim. Do rywalizacji przystąpiło sześcioro uczniów, kształcących się w zawodzie kucharz. Udział wzięli przedstawiciele szkół w: Lublinie, Kowalu, Radomiu, Kielcach, Wieluniu i Tomaszowie Mazowieckim. Naszą  szkołę reprezentowała Kinga Rakoca.

Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, czyli testu z 30 pytaniami oraz praktycznej, w której uczestnicy mieli przyrządzić królika duszonego w warzywach, kluski śląskie i buraczki z wiśniami. Dania oceniano pod kątem higieny i czystości przygotowania potraw, cech organoleptycznych i estetyki podania potraw. Celem  turnieju jest: rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z całej Polski, zaprezentowanie umiejętności kulinarnych uczniów, podnoszenie jakości kształcenia w zawodzie kucharz, wymiana doświadczeń między szkołami i zakładami i rozwijanie współzawodnictwa indywidualnego i międzyszkolnego. Kindze dziękujemy za reprezentowanie naszej szkoły i jednocześnie życzymy dalszych zawodowych sukcesów.